Občina Brežice med 12 najbolj prodornimi slovenskimi občinami

14.02.2018

Ljubljana – Župan občine Brežice Ivan Molan se je udeležil konference Zlati kamen, kjer je v imenu občine prejel plaketo Zlati kamen 2018 za razvojni prodor 2018 v regiji od Koroške do Posavja. V obrazložitvi, zakaj je Občina Brežice uvrščena med 12 najprodornejših slovenskih občin, so organizatorji izbora zapisali, da zaradi vrednosti indeksa preboja in dinamičnih kazalnikov ter dobrih praks, ki jih uvaja občina na področju turizma, pospeševanja podjetništva, zaposljivosti mladih in pomoči starejšim.

Stabilen razvoj in številne dobre prakse

Merljivi rezultati kažejo, da ima Občina Brežice eno najbolj dinamičnih gospodarstev v Sloveniji. Po nastajanju novih podjetij je na 7. mestu, po prirastu podjetij na 9. mestu in po rasti prihodka na 33. mestu. Pri dobrih praksah občine oz. njenih javnih zavodov so organizatorji v posebni publikaciji  Zlati kamen izpostavili Dneve podjetniških priložnosti, ki vključuje vrsto brezplačnih predavanj in delavnic za podjetnike, festival Brežice, moje mesto, projekt PiMP za mlade iskalce zaposlitve, večgeneracijski center, ipd..

V sklopu predstavitev raziskave, kakšne preboje so delale slovenske občine v zadnjih štirih letih, je bila Občina Brežice predstavljena kot eden redkih primerov v Sloveniji, kjer je razvoj iz leta v leto stabilen in rastoč. To potrjuje tudi podatek, da je bila Občina Brežice že drugič med nominiranci za nagrado Zlati kamen, prvič je bila nominirana leta 2013.