Urjenje Civilne zaščite občine Brežice, Jamarskega kluba Brežice in Kluba jamarjev Kostanjevica na Krki v opremljanju kraške jame

datum: 25.01.2014

kategorija: Civilna zaščita

Kostanjevica na Krki: V soboto, 25.01.2014 ob 07:30. uri smo se v Kostanjevici na Krki pri Kostanjeviški jami zbrali pripadnik Civilne zaščite občine Brežice, skupina članov Jamarskega kluba Brežice in skupina članov Kluba jamarjev Kostanjevica na Krki, z namenom izvedbe opremljanja kraške jame.

Civilna zaščita občine Brežice se trudi zaradi pretoka znanj in poznanstev povezovati klube, društva in druge organizacije, ki so posebnega pomena za sistem zaščite, reševanja in pomoči. In sicer v okviru občine Brežice, države Slovenije, kot tudi izven občinskih ter državnih meja. Veliko je organizacij, katerih člani posedujejo veliko znanja iz različnih področij, ki so pomembna za uspešno zaščito, reševanje in pomoč prebivalcem občine Brežice. In zakaj ne bi vse to znanje izkoristili,  združevali, se tako bogatili in postajali vedno boljši reševalci? Še posebej, če je to znanje za družbo zastonj ali pa povezano z malimi stroški? Meddržavno urjenje sta Civilna zaščita občine Brežice ter Jamarski klub Brežice že opravila s člani Speleološkega kluba Samobor iz Hrvaške.

Tako je to soboto Civilna zaščita občine Brežice s pomočjo poznanstev članov Jamarskega kluba Brežice s člani Kluba jamarjev Kostanjevica na Krki, opravila medobčinsko urjenje z omenjenima kluboma. Namen urjenja je bil opremljanje kraške jame z jeklenimi stojišči v petnajst metrski podzemni prepadni steni, nad podzemnim jezerom v Kostanjeviški jami. Urjenje je trajalo od 08:00. do 13:30. ure.

Udeležili smo se ga:

Civilna zaščita občine Brežice: Roman Zakšek;

Jamarski klub Brežice: Aleš Orešar in Jure Tičar;

Klub jamarjev Kostanjevica na Krki: Andrej Unetič, Žan Štok in Brane Čuk.

Svetovalec za področje zaščite in reševanja, Roman Zakšek

018 Pred prepadno podzemno steno 025 Priprave na začetek opremljanja 028 Čez rob podzemne prepadne stene

 032 Opremljanje nad podzemnim jezerom se je pričelo 034 038

 041 V podzemni steni nad podzemnim jezerom 045 Vedno globlje... 057 Vedno globlje...

 059 Še globlje... 064 Naslednji za spust čez rob stene 080 Lepote podzemlja

 089 Lepote podzemlja 126 Žan Štok 127 Andrej Unetič

 128 Brane Čuk 129 Aleš Orešar 130 Jure Tičar

132 Roman Zakšek