Ekipa prve pomoči Civilne zaščite občine Brežice je krajanom Cerkelj ob Krki prikazala temeljne postopke oživljanja

datum: 06.05.2014

kategorija: Civilna zaščita

Cerklje ob Krki: V torek, 6. maja 2014 je ekipa prve pomoči Civilne zaščite občine Brežice prikazala krajanom Cerkelj ob Krki postopke temeljnega oživljanja…

V torek, 6. maja 2014 je med 19:00 in 21:00. uro ekipa prve pomoči Civilne zaščite občine Brežice v telovadnici Osnovne šole Cerklje ob Krki prikazala krajanom postopke temeljnega oživljanja z avtomatskim defibrilatorjem in brez defibrilatorja z zunanjo masažo srca in umetnim dihanjem. Na predstavitvi so lahko udeleženci na lutki tudi sami probali izvajati umetno masažo srca in umetno dihanje oziroma temeljne postopke oživljanja.

Zakaj oživljati? Življenje vsakega posameznika je dragoceno. Tega se zavemo zlasti ob izgubi svojega najbližjega, ki bi mu v primeru srčnega zastoja lahko pomagali, pa mu ali ji nismo znali. Marsikdo si takrat, ko je že prepozno, očita svoje neznanje iz postopkov temeljnega oživljanja.

V primeru srčnega zastoja so za preživetje prizadetega ključne prve minute. Če namreč možgani niso prekrvavljeni, lahko nastanejo že po štirih minutah trajne okvare možganov. Ker je srce črpalka, ki poganja po telesu kri, ob zastoju delovanja srca z zunanjo masažo oziroma pritiski na prsni koš umetno črpamo in poganjamo kri po telesu. Tako ohranjamo možgane prizadetega do prihoda nujne medicinske pomoči pri življenju in povečamo možnosti njegovega oziroma njenega preživetja.

Zato je Občina Brežice v okviru projekta »Civilna zaščita v službi občanov« in izvedbi ekipe prve pomoči Civilne zaščite občine Brežice v Cerkljah ob Krki v sestavi prostovoljcev Primoža Hribška, Nevenke Simon in Kristijana Simončiča izvedla prvo predstavitev temeljnih postopkov oživljanja z namenom, da se ljudje usposobijo za reševanje življenj v primeru srčnega zastoja.

Naslednja predstavitev temeljnega postopka oživljanja bo v sredo, 14.05.2014 ob 20:00. uri v Prosvetnem domu Artiče v Artičah. Vabljeni!

Če bomo z omenjenim projektom uspeli rešiti vsaj eno življenje, potem se izplača.

Svetovalec za področje zaščite in reševanja, Roman Zakšek

005 AB 007 008

012 013 015

016 017 020

029 030 047

053 058