Dr. Romana Jordan Cizelj na obisku pri učencih OŠ Artiče.

datum: 31.05.2007

kategorija: Župan

x

Slika 1.V okviru Pomladnega dneva smo se v letošnjem šolskem letu odločili, da povabimo v goste dr. Romano Jordan Cizelj, evropsko poslanko, da nam predstavi Evropski parlament in delo v njem.

V uri trajajočem srečanju se nam je gostja najprej predstavila, povedala pa je tudi, da so si v Evropskemparlamentu zadali nalogo, da v mesecu maju obiščejo čim več mladih, tudi vrtičkarjev, da jim predstavijo delovanje parlamenta. Tako smo spoznali veliko novega in si ustvarili pogled, kaj Evropski parlament sploh je. Ugotovili smo, da smo imeli povsem napačne predstave.

Izvedeli smo, da je njen delovnik izjemno naporen, saj traja vsaj 12 ur, da se v Slovenijo iz Bruslja ali enkrat mesečno iz Strassburga, kjer preživi delovni teden, vrača vsak petek in potem vikend preživi z družino, zato so ti trenutki še bolj dragoceni, da so Slovenija in naši politiki v Evropi cenjeni in spoštovani ter upoštevani, da pa je po njenem mnenju v slovenski in evropski politiki še vedno premalo žensk. Razloge za to vidi v orientiranosti družbe in medijih, ki ženske nekako zapostavljajo.

V Evropskem parlamentu deluje 7 slovenskih poslancev, vendar med njimi močno izstopa kultura dialoga,ki je v nekaterih drugih sferah mogoče primanjkuje – predvsem vsi stremijo k pozitivnemu za Slovenijo ne glede na politično pripadnost.

V drugem delu so učenci gostji postavljali različna vprašanja, na katera je z veseljem odgovorila.

Srečanje je minilo v izjemno prijetnem vzdušju, saj je dr. Jordan Cizeljeva prijazna sogovornica z ogromno znanja in izkušenj, ki jih je podelila z učenci.

Za spomin so učenci dobili kapice in čokoladice z znakom dr. Romane Jordan Cizelj.

Srečanja so se udeležili tudi nekateri vabljeni gostje – g. župan Ivan Molan in učenci OŠ Globoko z mentorico.

Tudi v prihodnje si želimo tovrstnih srečanj, saj je živa beseda tista, ki učencem za vedno pusti sledi. Prepričana sem, da so o Evropskem parlamentu tako izvedeli veliko več, kot če bi se tega učili iz učbenikov.


Mateja Jankovič Čurič

OŠ Artiče


Slika 2.


Slika 3.