Župan sodeloval pri mednarodnem projektu obnove groba slovenskega letalca Edvarda Rusjana

datum: 12.07.2007

kategorija: Župan

Župan Občine Brežice, g. Ivan Molan, je v soboto in nedeljo, 7. in 8. julija, obiskal Beograd, kjer je sodeloval pri odkritju prenovljenega groba in doprsnega kipa svetovno znanega letalca Edvarda Rusjana na osrednjem beograjskem pokopališču.

Župan je kot član častnega odbora za ureditev groba in spomenika tega znamenitega letalca sodeloval pri mednarodnem projektu, ki je ponovno povezal Slovenijo in Srbijo v skupnem interesu – ohraniti spomin na pogumnega letalca, spoštovanega tudi izven meja domovine.

Pri grobu letalca Edvarda Rusjana

Doprsni kip letalca Edvarda Rusjana

Slovesnosti so se udeležili številni Beograjčani in 80 članov Združenja slovenskih častnikov Brežice, ki so s tem uspešno zaključili projekt Edvard Rusjan. Obnovo groba letalca Rusjana in postavitev doprsnega kipa so izpeljali z lastnimi močmi na pobudo predsednika Združenja,g. Ernesta Ferka. Slovesnosti so se udeležili številni gostje iz Slovenije, poleg župana Brežic, g. Ivana Molana, tudi župana Nove Gorice in Šentjerneja ter predsednik Letalske zveze Slovenije Zmago Jelinčič.

Otvoritev obnovljenega groba in spomenika

Slovenski veleposlanik v Beogradu Miroslav Luci je v nagovoru zbranim med drugim dejal, da kot je leta 1911 Slovenec Edvard Rusjan v Srbijo pripeljal prvo letalo in tako povezal Slovence in Srbe, tako Slovenija zdaj želi Srbiji skorajšnjo in uspešno pot v EU. Po besedah podpredsednika beograjske mestne občine Zorana Alimpiča pa je Rusjan že del zgodovinetega mesta.

Na sprejemu v Mestni hiši