Strokovna ekskurzija - ogled avstrijskih hidroelektrarn

datum: 20.11.2007

kategorija: Župan

V petek, 16.11.2007, so se predstavniki Občine Brežice skupaj s predstavniki Občine Krško in Sevnice ter podjetja Infra, udeležili strokovne ekskurzije v Avstrijo. Ogledali so si dve hidroelektrarni v Lavamuendu in akumulacijski bazen v Sobothu.

Pri ogledu prve hidroelektrarne na Dravi v Lavamundu, ki deluježe od leta 1944, so bili udeleženci posebej pozorni na ureditev velikega športno-rekreacijskega centra, ki poleg igrišč in pristana za čolne ponuja tudi kamp s pripadajočo infrastrukturo in urejeno kopališče s pomolom, skakalnico in toboganom. Center obišče do 150.000 obiskovalcev letno.V mestecu Soboth, kjer se nahaja akumulacijsko jezero (globoko 80 metrov), je udeležence sprejel župan Sobotha. Predstavil je vključevanje jezera v turistično ponudbo mesteca. Občina je ob jezeru zgradila restavracijo, ki daje v najem, v načrtu pa imajo tudi gradnjo turističnega naselja. Pomembno je tudi povezovanje turističnih društev in organizacij na regijski ravni, je dejal sobothški župan. Največ lahko občina iztrži pred gradnjo hidroelektrarne, je udeležencem strokovne ekskurzije svetoval župan Sobotha.

Ogled HE in okolice je potrdil, da so načrti, ki jih ima ObčinaBrežice za razvoj turizma pravilni. Številni obiskovalci športno-rekreacijskega centra ob HE v Lavamundu so zadosten dokaz, da se je vredno potruditi in zgraditi potrebno infrastrukturo, ki bo občini omogočila spremljajočo dejavnost ob akumulacijskem jezeru za hidroelektrarno.


HE iz leta 1944 Otroško igrišče ob Dravi

Pristan začolne Urejeno kopališče s pomolom in skakalnico

Prostor za kamp Sobothško akumulacijsko jezero

Restavracija ob akumulacijskem jezeru Priložnostno darilo za Sobothškega župana