Županov tradicionalni novoletni sprejem

datum: 19.12.2007

kategorija: Župan

Leto 2007 se bliža koncu, tu je predpraznični čas, ko si vzamemo čas za znance, sodelavce, prijatelje in sosede. Župan občine Brežice, g. Ivan Molan, in podžupanja, ga. Patricia Čular, sta včeraj v hotelu Toplice gostila povabljene.

V kulturnem programu so se predstavili Koledniki iz Bušeče vasi, ob tej priložnosti jim je župan izročil plaketo Občine Brežice za deset let delovanja in ohranjanja ljudskega petja.

Podeljeni sta bili tudi priznanji za inovacijo in raziskovalno dejavnost - Sebastijan Lubej za inovacijo in dr. Tomaž Teropšič za izvirno znanstveno delo. Sprejema se je udeležil tudi minister za gospodarstvo, Brežičan in nekdanji župan občine Brežice, mag. Andrej Vizjak.Utrinki s sprejema:Županov novoletni sprejem - kulturni program županov nagovor
Koledniki iz Bušeče vasi Župan in minister v veseli družbi
Županov novoletni sprejem 1 Županov novoletni sprejem 2
Županov novoletni sprejem 3 Župan in minister v veseli družbi
Županov novoletni sprejem 4 Županov novoletni sprejem 5O KOLEDNIKIH IZ BUŠEČE VASI:
 • Koledniki iz Bušeče vasi že 10 let ohranjajo način ljudskega petja, to je fantovskega petja, kot so včasih rekli naprej, čez in bas.
 • V sklopu praznovanj občinskega praznika so organizirali dobrodelni koncert ljudskih pevcev in godcev, zbrana sredstva v višini 1300 evrov pa so namenili družini Golob iz Podgorja pri Letušu. Vsako leto pripravijo Trikraljevsko akcijo, to je koledovanje. Zbrana sredstva pa darujejo v dober namen ljudem, ki pomoč resnično potrebujejo. Mnogokrat jim zbrani denar predajo kar osebno.
 • Koledniki so: Janez Hribar, Franc Pavlovič, Franc Zorko, Franc Zakšek in Stane Vegelj.
 • Za njihovo ohranjanje in gojenje ljubezni do ljudske glasbe in jim je bila podeljenaplaketa Občine Brežice.
 • PRIZNANJA ZA DOSEŽKE NA PODROČJU INOVATIVNE IN RAZISKOVALNE DEJAVNOSTI:Občina Brežice se zaveda pomembnosti človeških virov. Priznanja za dosežke na področju inovativne in raziskovalne dejavnosti so vzpodbuda in nagrada za tiste občanke in občane občine Brežice, ki se ukvarjajo z raziskovalno dejavnostjo in prispevajo k razvoju znanosti.

  Vsako leto se priznanji – eno za dosežke na inovativnem področju in eno priznanje za dosežke na raziskovalnem področju, podeli na tradicionalnem županovem novoletnem sprejemu, če so izpolnjeni vsi pogoji za predloge.
 • Priznanje za inovativnostprejme Sebastijan Lubej za ukrep varčevanja pitne vode na komunalni čistilni napravi Obrežje z izvedbo sistema za oskrbo s tehnološko vodo odvzeto iz procesa mikrobiološkega čiščenja.
  Namen projektne naloge oz. posodobitve je znižanje obratovalnih stroškov za 80% v tehnologijo obstoječega objekta komunalne čistilne naprave Obrežje. Ta inovacija zmanjšuje porabo pitne vode, kar je ekonomsko in ekološko koristno.
 • Priznanje za dosežke na raziskovalnem področjuprejmedr. Tomaž Teropšičza izvirno znanstveno delo s področja sodobne slovenske vojaške zgodovine. Doktorska disertacija “Vojaške operacije in vojaška dejavnost na Štajerskem v letih 1943-1945” je vojaško-zgodovinska študija, ki je s prikazom vojaške zgodovine precejšnjega dela Slovenije pomembna tudi z obramboslovnega vidika.
  Iz naloge izhaja pomen, ki ga je slovensko partizansko gibanje, še zlati na Štajerskem, imelo za preživetje in osvoboditev slovenskega naroda. Študija je bila visoko ocenjena tudi s strani priznanih slovenskih zgodovinarjev.