Obisk pobratene občine Dobrany

datum: 19.05.2008

kategorija: Župan

Župan občine Brežice, Ivan Molan, je na povabilo župana pobratene občine Dobrany, Jaroslava Sykore, z občinsko delegacijo obiskal mesto Dobrany na Češkem. Župana sta govorila o razvoju obeh občin, priložnostih in vidikih razvoja. Skupaj sta si ogledala tudi predstavo, ki so jo skupaj pripravili učenci osnovne in glasbene šole Brežice in Dobrany.

Na začetku dvodnevnega obiska je brežiško delegacijo v mestni hiši sprejel in jim zaželel dobrodošlico župan Jaroslav Syikora. V mestni hiše je župan Brežic, Ivan Molan, s podpisom v spominsko knjigo zabeležil obisk pobratene občine. Zvečer so se predstavniki občine Brežice udeležili sprejema pri županu skupaj s predstavniki OŠ Brežice in Glasbene šole Brežice ter predstavniki Portugalske, Poljske in OŠ Dobrany. Župan Brežic se je gostiteljem zahvalil za prijazno vabilo in toplo dobrodošlico ter dejal, da bo sodelovanje med občinama tako dobor tudi v prihodnje. Zbrane je pozdravil tudi predstavnik slovenskega veleposlaništva iz Prage.

Dobrodošlica pri županu Dobrany Slovenska inčeška zastava v mestni hiši

Svečana obeležitev obiska delegacije iz Brežic Župan Dobrany, J. Sykora in župan Brežic, I. Molan, s soprogama

Pozdrav in zahvala za povabiložupana Pogovori o vodenju občin in izmenjava izkušenj

V soboto, 17. maja, so predstavniki občine Brežice skupaj z ravnateljem Glasbene šole Dobrany obiskali mesto Plzen, kije glavno mesto plzenskega okraja, kamor spada tudi mesto Dobrany. Ogledali so si čudovito srednjeveško mestno jedro in plzensko podzemlje, ki je mreža rovov in vodnjakov, kjer so bile v srednjem veku različne delavnice (tiskarne, kovnice, čevljarstva), pozneje pa so služile shranjevanju hranein piva.

Zvečer sta si oba župana v družbi soprog in predstavnikov tako šol kot občine ogledali kulturno predstavo, plod sodelovanja med učenci OŠ Brežice in Dobrany ter obeh glasbenih šol. Tako Brežičani kot otroci iz Dobrany so se predstavili s folkloro in prikazali ljudsko izročiloobeh držav.

Ogled kulturne prireditve Župan Sykora je na prireditev pripeljal vnuka
Spremljanje kulturne prireditve Ogled kulturne prireditve

Mesto Dobrany ima približno 8.000 prebivalcev in je del plzenskega okraja. Tako kot Brežice se razvija, kar dokazujejo številne novogradnje stanovanj. Poleg že zgrajenih stanovanj načrtujejo še nov kompleksv velikosti 9 hektarjev. Občina s pomočjo evropskega kohezijskega sklada gradi tudi čistilne naprave in kanalizacijo. Velik poudarek je na kulturi, posebno skrb namenjajo tudi starejšim in bolnim. V nekdanji vojašnici so uredili številna pritlična stanovanja, namenjena starejšim občanom. Približno četrtino občine zavzema kompleks psihiatrične bolnišnice z več kot 1000 zaposlenimi. Trenutno gradijo nov kulturni dom, medtem pa se številni kulturni dogodki odvijajo v kulturnem domu psihiatrične bolnišnice. O vključevanju in strpnosti govori tudi vsakoletni koncert, ki poteka naprostoru vrtov te bolnišnice, saj želijo povezati tako zdrave kot bolne prebivalce z glasbo.

Pred odhodom v Brežice so izredno gostoljubni in odprti gostitelji z županom Sykoro Brežičane povabili še na daljši ogled mesta. V dežju so se lahko prepričali, da je mesto na poti hitrega razvoja, pri čemer je posebna skrb namenja ohranjanju kakovosti življenja, kamor Čehi štejejo skrb za nemočne, izobrazbo, kulturo in mednarodno sodelovanje.

Mestna hiša oz. zgradba občine Dobrany Ulica v Dobrany

Ogled mesta Dobrany v dežju V mestu se gradijo nova stanovanja

Pogled na cerkev v Dobrany Novozgrajeni bloki

Dom za starejše občane v Dobrany Pivo je ena pomembnejših stvar na Češkem