Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

16.12.2014 / Sporočila za javnost

Decembrska seja brežiškega občinskega sveta

Deli na FBNatisni

Brežice, 15. december - Na 3. redni seji so članice in člani Občinskega sveta Občine Brežice odločali o soglasju k imenovanju nove direktorice Zavoda za šport, o znižanju najemnin za poslovne prostore v lasti občine, o dopolnitvi občinskega letnega načrta ravnanja z nepremičninami, novem odloku o ustanovitvi RRA Posavje in uskladitvi nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).

 

 

Svetnice in svetniki so podali soglasje k imenovanju nove direktorice Zavoda za šport Brežice. Nova direktorica je postala Simona Zupančič, ki delo zavoda že pozna, saj je pred tem opravljala naloge v.d. direktorice.

__D_Brezice_10_-_november_2011.JPG

NUSZ nespremenjen, cene najemnin poslovnih prostorov ostajajo za polovico nižje

V nadaljevanju so se po razpravi svetniki odločili, da uskladitev točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) z rastjo življenjskih stroškov, zavrnejo. Višina nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ostaja torej do nadaljnjega za občane enaka kot v letih 2013 in 2014.

Občinski svetniki so na predlog župan občine Brežice Ivana Molana potrdili Sklep o določitvi višine znižanja najemnine za poslovne prostore za leto 2015, s katerim je najemnina poslovnih prostorov v lasti občine za društva, klube, zveze in organizacije, ki se ukvarjajo z neprofitno dejavnostjo in imajo sedež v občini Brežice, še vedno za polovico nižja (sklep o znižanju najemnin je bil prvič sprejet januarja 2014). Na občinskem svetu sprejeti sklep za 50% znižanje najemnin velja od 1.1.2015 do uveljavitve proračuna za leto 2015.

Poslovni prostori v lasti občine so prostori v stavbi CPB 18, v Domu kulture Brežice in prostori nekdanjega dijaškega doma na Trgu izgnancev. Prostori osnovnih šol, vrtca in javnih zavodov ne štejejo med poslovne prostore. Prostore v osnovnih šolah in javnih zavodih lahko društva in neprofitne organizacije uporabljajo proti plačilu uporabnine, ki pokriva samo dejanske stroške uporabe kot so ogrevanje, elektrika, čiščenje in tekoče vzdrževanje, torej brez najema.

Dru__tva_v_ob__ini.jpg

 

Nove možnosti gradnje v Trnju

Svetniki so sprejeli Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za Trnje. Ta omogoča gradnjo enostanovanjskih objektov na prostoru, kjer je bil pred leti predviden vrtec, ki je bil letos zgrajen na drugi lokaciji. Prostorska ureditev v tem delu naselja je namenjena bivanju, v načrtu pa so predvideni tudi urbani vrtovi.

Sprejeta je bila tudi dopolnitev Občinskega letnega načrta ravnanja z nepremičninami. Svetniki so se strinjali, da Občina Brežice v skladu z zakonom proda tista zemljišča, ki jih ne potrebuje za opravljanje svoje dejavnosti, in se odloči za nakup tistih zemljišč, ki so potrebna za opravljanje dejavnosti. Tako bo občina prodala del zemljišča, ki so del golf igrišča na Mokricah, odkupila pa bo prostor t.i. Banove domačije v Artičah, ki predstavlja pomembno lokalno etnološko in kulturno dediščino.

Nov odlok o ustanovitvi javnega zavoda RRA Posavja

Na decembrski seji so svetniki sprejeli tudi Predlog Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Regionalna razvojna agencija Posavje. Dosedanji ustanovitveni akt se je od l. 1998 večkrat spremenil in dopolnil zaradi spremembe naziva agencije, pozneje je bila potrebna sprememba zaradi dodanega ustanovitelja, Ministrstva za gospodarstvo. Ob usklajevanju s spremembami v zakonodaji in ob vključevanju novih občin v regijo Posavje (Radeče in Bistrica ob Sotli), je bil odlok zopet dopolnjen. Številne spremembe so odlok naredile nepregleden, ponovno je prišlo do spremembe zakonodaja, zato je bil potreben nov odlok. Ustanovitveni akt sedaj vključuje vse spremembe in dopolnitve, hkrati pa je usklajen z veljavno zakonodajo, zato je kot takšen nujen za delovanje Regionalne razvojne agencije Posavje.