Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.01.2015 / Sporočila za javnost

Ustvarjanje spodbudnega okolja za razvoj

Deli na FBNatisni

Brežice, 19. januar – Začetek leta v brežiški občini prinaša tudi začetek številnih aktivnosti namenjenih podpori in razvoju lokalnega podjetništva. Na tiskovni konferenco so dejavnosti občine in Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (ZPTM) predstavili župan Ivan Molan, Anja Antončič in Karl Verstovšek (ZPTM Brežice). Poleg zagotavljanja osnovnih pogojev kot so letni javni razpis za sredstva, v 2014 sprejetega Občinskega prostorskega načrta, ki omogoča uresničitev razvojnih pobud, sofinanciranje nakupa zemljišč v industrijskih conah občina preko svojega javnega zavoda ZPTM Brežice odgovarja na konkretne potrebe podjetnikov. V mesecu februarju bodo tako potekala brezplačna predavanja v sklopu programa Dnevi podjetniških priložnosti, mesec marec pa ponuja Prvo Start:up šolo v Brežicah.


Župan Ivan Molan: »Naloga občine je spodbujati podjetništvo, ne more pa reševati posledic slabih poslovnih odločitev podjetij.«

19_1_2015_Tiskovna_konferenca_Spodbude_in_prilo__nosti_podjetni__tvu_1.JPG 19_1_2015_Tiskovna_konferenca_Spodbude_in_prilo__nosti_podjetni__tvu_3.JPG 19_1_2015_Tiskovna_konferenca_Spodbude_in_prilo__nosti_podjetni__tvu_2.JPG

Sofinanciranje nakupa zemljišč v poslovnih conah

Župan občine Brežice Ivan Molan je predstavil širok nabor ukrepov, s katerimi občina dolgoročno ustvarja spodbudno okolje za razvoj podjetništva. Kljub manjšim prejemkom iz strani države bo občina v letošnjem letu posebno pozornost namenila spodbudam razvoja podjetništva, turizma in kmetijstva. Občina Brežice bo na podlagi Pravilnik o dodeljevanju pomoči za spodbujanje razvoja gospodarstva na območju industrijskih in obrtno poslovnih con v občini Brežice objavila tudi  javni razpis (do porabe sredstev), kamor se lahko prijavijo podjetja za sofinanciranje nakupa zemljišč v poslovnih conah, kjer je lastnica občina. Mikro, mala in srednja podjetja lahko pridobijo do 40% sredstev sofinanciranja za nakup zemljišča. Med uspehe občina Brežice šteje decembrski podpis pogodbe s podjetjem za najem zadnjih prostih prostorov v Slovenski vasi, ki jih je pridobila s strani Ministrstva za obrambo RS, potekajo pa že pogovori z novimi potencialnimi investitorji v poslovnih conah.

Brezplačna predavanja »Dnevi podjetniških priložnosti 2015« in napoved POK-a

Dobro prakso brezplačnih predavanj za podjetnike preteklega leta nadaljuje ZPTM Brežice tudi letos, je dejal Karl Vertovšek (Podjetniški center ZPTM Brežice). Zadnji teden januarja in ves mesec februar se bo v Mestni hiši Brežice ob sredah zvrstilo sedem predavanj namenjenih podjetnikom in vsem, ki jih tovrstna tematika zanima.

V tretjem tednu oktobra 2015 bo ponovno potekal Podjetniško-obrtni in kmetijski sejem (POK). V letu 2014 se je v dveh sejemskih dneh predstavilo več kot 100 razstavljavcev in zvrstilo več kot 3000 obiskovalcev, glede na zgodnje povpraševanje ponudnikov si podoben uspeh na ZPTM-ju obetajo tudi v letošnjem letu.

Prva Start:up šola v Brežicah in jezikovni tečaji

Anja Antončič (ZPTM Brežice) je predstavila Prvo Start:up šolo v Brežicah, ki bo odlična priložnost za vse, ki že imajo svojo poslovno idejo ali pa o njej šele razmišljajo ter pri tem potrebujejo pomoč strokovnjakov iz podjetniškega podpornega okolja. Šolo bo potekala v  sodelovanju s strokovnjaki Tehnološkega parka Ljubljana. Organizatorji šole so optimistični in upajo, da bo med 15 sodelujočimi tečajniki vsaj eden razvil svojo idejo do uresničitve in zaposlitve.

Na podlagi povpraševanja med zainteresiranimi posamezniki bo ZPTM Brežice  ponudil plačljive tečaje tujih jezikov, ki so prilagojeni potrebam podjetnikov in turističnih delavcev oz. ponudnikov. Na voljo bodo tečaji poslovne komunikacija in komunikaciji v turizmu iz  italijanščine, ruščine in angleščine.

Več podatkov o predavanjih, delavnicah in tečajih na spletni strani Podjetniškega centra  www.pcbrezice.si.