Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

30.01.2015 / Župan

Za ohranitev brežiškega centra za opravljanje vozniških izpitov

Deli na FBNatisni

Brežice, 30. januar – Konec januarja se je župan občine Brežice Ivan Molan skupaj z župani 14 slovenskih občin, ki si želijo ohraniti izpitne centre za vozniški izpit, sestal z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem. Ministru so župani predstavili posledice ukinjanja izpitnih centrov. Te občanom prinašajo dodatne stroške, saj smejo kandidati za voznika opravljati praktični del vozniškega izpita le v 19 krajih po državi. Minister je županom prisluhnil in zagotovil, da bodo pravilnik, ki določa izpitne centre in njihova območja ter kraj, kjer se opravlja vozniški izpit, ponovno preučili in ohranili tiste centre, ki izpolnjujejo pogoje.


 
Na ministrstvu so obrazložili, da je bil glavni namen sprejetja Pravilnika o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil (Uradni list RS, št. 64/14) uskladitev z evropsko zakonodajo in tehničnimi predpisi, dodali pa so, da so hkrati želeli izvesti reorganizacijo izpitnih centrov za opravljanje vozniškega izpita.

 

Pri izpitnem centru Brežice je očitno, da razlog za ukinitev ni v prilagajanju evropski zakonodaji, ampak v tihi centralizaciji institucij,  je dejal župan Ivan Molan, saj brežiški center izpolnjuje vse zahtevane pogoje, od dovolj velike gostote prometa, bližine avtoceste, prometnih ureditev kot so semaforizirana križišča, rondoji ter razgibanega terena (klanci). Pomembno je, da se tudi s pomočjo občine ohrani storitve blizu občanom, ki jih potrebujejo.

 Vozni__ki_izpit.jpg

Župani občin (Mestna občina Velenje, Občina Trbovlje, Občina Brežice, Občina Ajdovščina, Občina Tolmin,  Občina Ormož, Občina Litija, Občina Šmartno pri Litiji, Občina Idrija, Občina Hrastnik, Občina Zagorje ob Savi, Občina Kočevje, Občina Ribnica, Občina Sodražica, Občina Loški potok), v katerih predlagani pravilnik o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil ukinja opravljanje praktičnega dela vozniškega izpita ter ukinja oziroma združuje izpitne centre z večjimi centri, so v pogovorih s predstavniki Ministrstva za infrastrukturo dosegli dogovor, da se pravilnik ponovno preuči in da se obravnava vsak primer ukinitve izpitnega centra posebej ter da se ohrani centre, ki izpolnjujejo pogoje.