Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

04.03.2015 / Zanimivo

Slovenski sistem zaščite in reševanja temelji na prostovoljstvu

Deli na FBNatisni

Brežice, 3. marec – V Domu kulture Brežice je potekala posavska prireditev ob dnevu Civilne zaščite (1. marec). Dan CZ je namenjen ozaveščanju ljudi o vlogi in pomenu Civilne zaščite v družbi. Na slovesnosti so najzaslužnejši posamezniki in organizacije s področja zaščite, reševanja in pomoči prejeli priznanja. Podeljenih je bilo 27 bronastih znakov Civilne zaščite, en srebrni znak Civilne zaščite in tri zlati znaki Civilne zaščite, plaketa Civilne zaščite je bila podeljena že na državni prireditvi na Brdu pri Kranju.

 

 

Regijska prireditev ob dnevu Civilne zaščite v Brežicah

 
Slavnostna govornica na prireditvi je bila Janja Brulc, vodja Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje RS pri URSZR. S svojem govoru se je zahvalila vsem vključenim v sistem zaščite in reševanja. Poudarila je pomen solidarnosti, tako na državnem kot tudi mednarodnem področju.  V l. 2014 je bilo čez 14.500 dogodkov, ki so zahtevali posredovanje sil zaščite in reševanje, je dejala. Slovenski sistem zaščite in reševanja temelji na prostovoljstvu in je kot takšen prepoznaven na mednarodni ravni.

Zbrane sta v uvodu prireditve nagovoril tudi župan občine Brežice Ivan Molan in poveljnik CZ za Posavje Jožef Kos. Župan Ivan Molan je izpostavil pomen učinkovitega sistema zaščite in reševanja v Posavju, ki se pogosto sooča s poplavami in njihovimi posledicami. Poveljnik Jožef Kos pa je dejal, da upa, da bo letošnje leto bolj namenjeno urjenju kot  pa ukrepanju ob nesrečah.  

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_01.JPG

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_11.JPG

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_02.JPG

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_10.JPG

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_09.JPG

Prejemniki priznanj

Bronasti znak civilne zaščite je prejelo 27 posameznikov in organizacij. Bronasti znak CZ kot priznanje za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči so prejeli Gašper Janežič, Sebastjan Komočar, PGD Brežice okolica, Dario Srpčič, Simona Potočar in 153. letalsko-tehnična eskadrilja.

Bronasti znak CZ kot priznanje za pomoč  ob poplavah v septembru 2014 v Posavju so prejeli PGD Kostanjevica na Krki, PGD Prekopa, PGD Krmelj, Enota za tehnično reševanje pri družbi Kostak d.d. Krško, Sandi Bratoš, Damjan Kodrič in Andrej Olovec.  

Bronasti znak CZ kot priznanje za mednarodno pomoč  ob poplavah v Republiki Srbiji so prejeli: Drago Žnidaršič, Marko Mlakar, Boris Borovinšek, Žiga Rudman, Alen Krevelj, Matej Markl, Marko Prevolšek, Avgust Mlakar, Jože Kranjec, Zoran Jankovič, Zoran Pertinak, Vanja Ilič, Toni Goričanec in Zdenka Močnik.

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_05.JPG

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_16.JPG

 

Srebrni znak CZ je prejel poveljnik CZ Kostanjevica na Krki in občinski gasilski poveljnik Robert Zagorc kot priznanje za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_19.JPG

Zlati znak CZ kot priznanje za dolgoletno uspešno delo pri krepitvi sil za zaščito, reševanje in pomoč letos prejmejo ob 60-letnici delovanja Gasilske zveze Brežice, Krško in Sevnica. Priznanje jim bo podeljeno na svečanostih ob dejanskem praznovanju obletnice.

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_20.JPG

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_22.JPG

Plaketa Civilne zaščite je bila Poklicni gasilski enoti Krško podeljena že na državni prireditvi na Brdu pri Kranju. Prejeli so jo kot priznanje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah.

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_24.JPG

Zahvala nagrajencev

V imenu vseh dobitnikov priznanj se je zahvalil predstavnik PGE Krško Zoran Jankovič. Priznanje jim pomeni veliko, vendar ostajajo na trdnih tleh, saj priznanja brez ustrezne opreme, znanja, prostorov in usposabljanje izgubijo sijaj. Družba se mora zavedati, da je preventiva vedno cenejša od kurativne, je še dejal Zoran Jankovič.

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_23.JPG

Poleg naravnih nesreč prostovoljci rešujejo tudi pogrešane osebe

Med prejemniki priznanja sta bila tudi Dario Srpčič, pripadnik CZ občine Brežice, in Simona Potočar, vodnica reševalnega psa in predsednica Kinološkega društva IZAR. Bronasti znak CZ sta prejela v zahvalo in priznanje ob uspešnem sodelovanju v akciji iskanja pogrešane osebe.

Simona Potočar je ob prejemu priznanja dejala, da so iskalne akcije pogrešanih oseb zadnje čase zelo pogoste. Statistika izpred nekaj mesecev kaže, da so v društvu v l. 2014 10-krat intervenirali na območju Posavja, Dolenjske in Bele krajine. Priznanje je pokazatelj, da družba društvo vidi in sprejema ter vključuje v sistem reševanja. Po njenem mnenju se je sodelovanje v zadnjih letih zelo izboljšalo, skupne akcije prostovoljcev, policije in vojske zato tudi prinašajo dobre rezultate.

Prireditev_ob_dnevu_CZ_Bre__ice_2015_26.jpg

Prireditev ob dnevu Civilne zaščite je povezovala Bojana Zevnik, glasbeni program pa so pripravili učenci Glasbene šole Brežice.