Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

07.04.2015 / Sporočila za javnost

Občina Brežice 1. slovenska občina uspešna na razpisu Evropske komisije za programe športa

Deli na FBNatisni

Brežice, 7. april – Predstavniki Občine Brežice so na tiskovni konferenci predstavili enoletni projekt Šport za zdravo starost (Sports for healthy aging) s katerim je bila občina uspešna na razpisu Evropske komisije Erasmus+ . Projekt sestavlja 10 aktivnosti in dogodkov, ki so prednostno namenjeni starejšim od 65 let, k udeležbi pa so prijazno vabljeni tudi vsi ostali. Namen projekta je ozaveščanje o pomenu primernega gibanja in prehrane za kakovostnejše življenje, aktivnosti projekta so tudi neposredno povezane z letošnjim 1. evropskim tednom športa.

 Predstavitev projekta Predstavitev projekta Šport za zdravo starost 2015.pdf

 Predstavitev_projekta_65__1.JPG

  Predstavitev_projekta_65__7.JPG

Občina Brežice je prvič kandidirala s projektom na področju športa in bila že v prvo uspešna ter se uvrstila med pet izbranih organizacij iz cele Evrope za sofinanciranje projektov. Komisija je projekt ocenila z maksimalnim deležem  sofinanciranja, to je 80% deležem, v višini cca 240.000 evrov.

 

Predstavitev_projekta_65__2.JPG

Kot je dejal župan občine Brežice Ivan Molan skuša občina vsako leto s prijavo kakovostnih projektov pridobiti evropska sredstva. Ker Vlada RS še ni uspela sprejeti uredbe o črpanju kohezijskih sredstev, se je občina odločila za samostojno kandidaturo in bila uspešna. Nova finančna perspektiva bo sredstva namenjala vsebinskim projektom, čemur se bo prilagajala tudi občina in skušala pridobiti sredstva za aktivnosti, ki izboljšujejo kakovost življenja.

 Predstavitev_projekta_65__3.JPG

Občina Brežice je nosilec projekta, projektni partnerji pa so: Kajak kanu klub Čatež (trenerji za vadbo), Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (nastanitve in program), Splošna bolnišnica Brežice (strokovna predavanja glede prehrane in primernih športnih aktivnosti), Dunavska mreža iz Zagreba (aktivnosti), Kajak kanu klub  Tarkett iz Baćke Palanke (aktivnosti) in Nacionalni park Una iz Bihaća (aktivnosti).

 Predstavitev_projekta_65__5.JPG

Med večje aktivnosti projekta spada vzpostavitev odprtih športnih površin („zunanji fitnes“) za popularizacijo športa pri starejših v občini, izobraževanje trenerjev za vadbo starejših, Teden medgeneracijskega sodelovanja, oblikovanje Turistično – športnega paketa za starejše, ipd.. V sklopu projekta bodo mladi trenerji s pomočjo predavanj pridobili potrebna znanja in izkušnje za vodenje vadbe za starejše občane in obiskovalce. V Tednu medgeneracijskega sodelovanja bo potekala dnevno organizirana vadba za starejše pod vodstvom mladih trenerjev s poudarkom na promocijskih aktivnostih za popularizacijo vodnih športov pri starejših.

Predstavitev_projekta_65__6.JPG

Na tiskovni konferenci so sodelovali župan občine Brežice Ivan Molan, podžupanja in vodja projekta Katja Čanžar, svetovalka župana Patricia Čular in predstavnik Kajak kanu kluba Čatež Mitja Oštrbenk.