Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

20.04.2015 / Projekti

Občina Brežice predala v namen obnovljeni Prosvetni dom Artiče

Deli na FBNatisni

Artiče, april – Uspešno obnovljeni Prosvetni dom Artiče, ki je središče kulturnega in družabnega življenja v kraju, sta župan občine Brežice Ivan Molan in predsednik Krajevne skupnosti Artiče Anton Gajšek s simboličnem rezanjem traku svečano predala namenu. Občina Brežice je 830.000 evrov vredno investicijo izvedla s pomočjo evropskih sredstev, za sofinanciranje je pridobila 526.000 evrov. V docela prenovljeni dvorani doma je tudi prvič potekal kulturni program sekcij KUD Oton Župančič Artiče, za glasbeno presenečenje pa je poskrbela domačinka, slovenska pevka Nuša Derenda.

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_09.JPG

 

Občina Brežice se zaveda vloge in pomena številnih aktivnih društev v občini, ki združujejo ljudi in sooblikujejo življenje v kraju, zato v okviru proračunskih možnosti redno namenja sredstva tako za delovanje društev kot za urejanje primernih prostorov za krajane in društva po krajevnih skupnostih. Skupen cilj vseh obnov in sanacij dotrajanih večnamenskih objektov je uporabnikom omogočiti boljše prostorske pogoje za delo in druženje. V načrt obnov večnamenskih domov sodi tudi projekt Celostna revitalitalizacija in modernizacija Prosvetnega doma Artiče, kjer se poleg prireditev v izvedbi domačih društev odvija tudi mednarodni folklorni festival SloFolk.

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_01.JPG

Temeljita obnova 62 let starega doma

Z investicijo je pred 62. leti s prostovoljnim delom zgrajen stari objekt pridobil temeljito obnovljeno notranjost in zunanjost. Izvedena je bila zamenjava tlakov, energetska sanacija (prenovljena kotlovnica s toplotno črpalko), prezračevanje, v celoti obnovljena električna instalacija, zamenjana ostala instalacija (vodovod, kanalizacija), zamenjano stavbno pohištvo in oprema, urejeni sanitarni prostori, obnovljen del strehe, vzpostavljena dva nova kletna prostora v vlogi arhiva in garderobe, statično pa je bil saniran tudi oder.

Izpeljane so bile tudi številne funkcionalne izboljšave - urejena vhodna pokrita ploščad z rampo za invalide, urejena scenske razsvetljave, oprema za ozvočenje in projekcije v dvorani ter projekcije v sejni sobi, položena akustična obloga sten v dvorani ipd..

Ob domu sanirali tudi cesto za večjo prometno varnost

Saniranih je bilo dobrih 100 m ceste v smeri od regionalne ceste mimo doma do Osnovne šole Artiče, kar bo pripomoglo k večji prometni varnosti tako šolarjev kot ostalih udeležencev v prometu, predvsem pešcev. Vrednost del je znašala cca 120.000 evrov, projekt pa je tudi v tem delu sofinanciran z evropskimi sredstvi.

 Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_26.JPG

Obnovitvena dela je izvedlo na javnem razpisu izbrano podjetje SL inženiring Boršt d.o.o s podizvajalci, za obnovo ceste je poskrbelo podjetje KOP Brežice d.d., podjetje Lesnina MG pa je namestilo novo scensko in avdiovizualno opremo ter z dušilniki odmeva zvoka zagotovilo boljšo akustiko v dvorani.

Projekt uresničen s pomočjo evropskih sredstev

Sredstva za obnovo je Občina Brežice pridobila na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za razvoj regij (maj 2014) iz naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj in sicer iz preostanka sredstev, namenjenih drugim regijam, ki teh sredstev niso uspela počrpati. Skupna vrednost vseh del projekta znaša 830.000 evrov (revitalizacija doma in sanacija ceste ob domu), od tega 526.000 evrov evropskih sredstev, preostanek pa zagotavlja občina iz lastnih sredstev.

 Evropski sklad za regionalni razvoj

Program prireditve ob predaji doma v namen

Svečana prireditev ob predaji obnovljenega doma v najem se je pričela pred novim glavnim vhodom v objekt, župan občine Brežice Ivan Molan in predsednik KS Artiče Anton Gajšek sta nagovorila zbrane krajane in goste.

Predaja_obnovljenega_PD_Arti__e_v_namen1.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_03.JPG

 Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_05.JPG

Župan Ivan Molan je poudaril pomen kakovostno pripravljenega projekta s katerim je občina uspela pridobiti evropska sredstva in predanost sodelavk, ki so prijavo oddajale točno ob polnoči, saj je bil pri izboru med odločujočimi dejavniku tudi čas oddaje prijave. Prenovljeni objekt in urejeno okolico je blagoslovil župnik Matej Užmah in obema krajanom čestital za pomembno pridobitev.

 Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_07.JPG

Kulturni program prireditve je pripravilo društvo KUD Oton Župančič Artiče, nastopali so: tamburaški orkester, otroška  in mladinska ter odrasla folklorna skupina, ljudski pevci Fantje Artiški,    mešani pevski zbor, učenci in učenke OŠ Artiče in Nuša Derenda. Kulturni program sta s humornimi vložki v artiškem narečju povezovala France (Mitja Molan) in Miče (Jana Kovačič), za povezovanje prireditve pred programov v dvorani pa je poskrbela Vesna Kržan.

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_12.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_13.JPG

Predaja_obnovljenega_PD_Arti__e_v_namen2.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_21.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_15.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_16.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_17.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_18.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_11.JPG

Predaja_obnovljenega_PD_Arti__e_v_namen3.JPG

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_22.JPG

KUD Oton Župančič Artiče je ob tej priložnosti predsedniku KS Artiče Antonu Gajšku v zahvalo, ker je v imenu KS in uporabnikov skrbno bdel nad potekom obnove, podelilo najvišje priznanje društva – plaketo.

Predaja_obnovljenega_Prosvetnega_doma_Arti__e_v_namen_25.JPG