Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.05.2015 / Sporočila za javnost

3. izredna seja Občinskega sveta Občine Brežice

Deli na FBNatisni

Svetnice in svetniki izrazili pomisleke glede projekta izgradnje proge za hitrostne preizkušnje in poligonov za šolo varne vožnje na območju Gaj, znotraj letališča Cerklje ob Krki, ter pozvali lastnika in investitorja, da spoštujeta stališča krajanov in predpise, ki ju obvezujejo.

Na včerajšnji izredni seji je pod prvo točko potekala obravnava projekta izgradnje proge za hitrostne preizkušnje in poligonov za šolo varne vožnje na območju Gaj, znotraj letališča Cerklje ob Krki.

Seje so se udeležili predstavniki Ministrstva za obrambo RS, v vlogi lastnika zemljišč, investitor, g. Anderlič, Zveza za avto šport Slovenije, g. Staut, predstavnik Racelanda, ter krajani iz vasi v neposredni bližini letališča Cerklje ob Krki.

Župan, je zaradi aktualnosti teme, omogočil predstavitev stališč vsem (zgoraj) navedenim. Krajani so v pisni obliki izrazili skrb, da se projekt ne izvaja v skladu z Uredbo o DPN za letališče Cerklje ob Krki, ki sta jo potrdila Občinska sveta Občine Brežice in Občine Krško in s tem dala soglasje k izgradnji poligona varne vožnje.

Po predstavitvah je sledila razprava v okviru katere so svetniki izrazili pomisleke, da predstavljen projekt ni v skladu z Uredbo o DPN za letališče Cerklje ob Krki, saj predvideva aktivnosti, ki bi posledično dodatno bremenile okolje s hrupom in vplivale na zmanjšanje prometne varnosti v okoliških naseljih.

Zaradi zadržanosti svetnikov do projekta, je Občinski svet Občine Brežice potrdil predlagane sklepe pobudnikov za sklic izredne seje:    

 
1.    Občinski svet Občine Brežice RS MORS kot lastnika Letališča Cerklje ob Krki poziva, da naj glede dejavnosti, ki se izvajajo na območju letališča, v celoti upošteva sprejeto Uredbo o DPN za letališče Cerklje ob Krki  in naj ne dovoli izvajanja nobenih drugih dejavnosti, zlasti takšnih, ki bodo kakor koli vplivale tudi na  okolico oz. prebivalce okoliških krajev v vplivnem območju letališča. Pri izvajanju aktivnosti, ki pa so določene v uredbi, pa naj kontinuirano izvaja vse predvidene zaščitne ukrepe z namenom zmanjšanja negativnih vplivov na okolje.

2.    Občinski svet Občine Brežice RS MORS kot lastnika Letališča Cerklje ob Krki poziva, da takoj pristopi k realizaciji vseh zavez, ki izhajajo iz Uredbe o DPN za letališče Cerklje ob Krki in Dogovora o medsebojnem sodelovanju v zvezi s projektom posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki, sklenjenega med Občino Brežice in MORS leta 2007.

3.    Občinski svet Občine Brežice RS MORS kot lastnika letališča, poziva, da naj glede dejavnosti, ki se izvajajo na območju letališča Cerklje ob Krki, v bodoče sproti obvešča Občino in javnost o vseh projektih, ki jih namerava izvajati na območju letališča Cerklje ob Krki. Hkrati pa naj redno izvajajo vse monitoringe, ki so določeni v uredbi in o njih redno seznanja občino in javnost, skupaj s stališčem Odbora za gospodarstvo. 

Stališče odbora: Občinski svet Občine Brežice RS MORS kot lastnika letališča in vse najemnike ter partnerje, poziva, da naj glede dejavnosti, ki se izvajajo na območju letališča Cerklje ob Krki, v bodoče sproti obveščajo Občino in javnost o vseh projektih, ki jih namerava izvajati na območju letališča Cerklje ob Krki. Hkrati pa naj redno izvajajo vse monitoringe, ki so določeni v uredbi in o njih redno seznanjajo občino in javnost.

4.   Občinski svet Občine Brežice investitorja projekta izgradnja proge za hitrostne preizkušnje in poligonov za šolo varne vožnje  - Zvezo za avto šport Slovenije – AŠ 2005 poziva, da projekt uskladi tako, da bo vključeval izključno dejavnosti, ki so določene z uredbo.

Občinski svet Občine Brežice je potrdil  tudi dodatni sklep, ki ga je na svoji izredni seji sprejel Odbor za gospodarstvo:

5.    Občinski svet Občine Brežice poziva MORS, da se zaradi razvoja gospodarstva in civilnega letalstva, uredijo zadeve tako, da bodo lahko civilna letala pristajala na letališču Cerklje ob Krki z takojšnjo najavo (sedaj s 48 najavo) in da se uredi mejna črta (carina ali policija z določenim delovnim časom).

Svetniki so tako s sprejetjem sklepov zahtevali od lastnika in investitorja, da se projekt izvede v skladi z  Uredbo o DPN za letališče Cerklje ob Krki ter poudarili, da je izredno pomembno, da so okoliški prebivalci obveščeni in vključeni v aktivnosti vezane na projekt izgradnje proge za hitrostne preizkušnje in poligonov za šolo varne vožnje na območju Gaj, znotraj letališča Cerklje ob Krki.
 

Občinski svet Občine Brežice je na včerajšnji seji obravnaval tudi predlog Odloka o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda Letalski center Cerklje ob Krki, ki ga je že obravnaval na svoji 5. redni seji dne 20. 4. 2015, saj so na prvi obravnavi v okviru razprave bile podane pripombe. 

Izpostavljeno je bilo, da se mandat članov Upravnega odbora zavoda ne bi smel razlikovati od mandatov v svetih drugih zavodov, katerih ustanoviteljica je Občina Brežice, zaradi česar bi lahko bili člani upravnega odbora, kot je to praksa, imenovani samo dvakrat zaporedoma.

Izraženi so bili tudi pomisleki glede izobrazbenih pogojev, ki jih mora izpolnjevati direktor zavoda, saj je po predlogu, ki se daje v sprejem, direktor lahko nekdo, ki nima niti univerzitetne izobrazbe. Na seji je bilo pojasnjeno, da je določilo, ki bi omejevalo imenovanje posameznega člana Upravnega odbora na zgolj dva mandata, neustrezno, saj bi s takšno ureditvijo lahko vzpostavili stanje, ko bi bilo Upravni odbor zelo težko, če že ne nemogoče imenovati zaradi pomanjkanja nabora kandidatov, ki bi bili pripravljeni opravljati funkcijo. V potrditev temu govori dejstvo, da je prvotni predlog Odloka vseboval določilo, ki je določalo omejitev imenovanja posameznega člana Upravnega odbora na največ dvakrat, vendar se je že pri imenovanju članov Upravnega odbora, ki je potekalo vzporedno s postopkom obravnave in sprejema predloga Odloka, pojavila zgoraj navedena težava. Dejstvo je namreč, da je funkcija člana Upravnega odbora popolnoma prostovoljna, pri čemer člani ne prejemajo niti povračil stroškov prihoda na sejo, niti ne prejemajo sejnin.

Podobne težave se pojavljajo pri imenovanju direktorja zavoda. Funkcija direktorja je namreč nepoklicna, saj prihodki zavoda trenutno ne omogočajo finančne konstrukcije, ki bi lahko pokrila stroške njegove zaposlitve. Zaradi navedenega je tudi v danem primeru nabor kandidatov, ki bi bili pripravljeni opravljati naloge direktorja, zelo ozek, z zahtevnejšimi izobrazbenimi pogoji pa bi bilo imenovanje direktorja še toliko težje. Ker je, glede na trenutno finančno perspektivo zavoda, mogoče sklepati, da zaposlitev direktorja, ki bi lahko funkcijo opravljal poklicno, še kar nekaj časa ne bo izvedljiva, predlagamo, da do nadaljnjega ostane predlagana ureditev v veljavi. Vsekakor pa se predlagatelj strinja, da bo v primeru sprememb v financiranju zavoda potrebno razmisliti tudi o zahtevnejših izobrazbenih pogojih za direktorja zavoda.

Na prvi obravnavi odloka je bil podan tudi predlog, da se upravni odbor razširi še s predstavnikom KS Krška vas. Predlog ni bil upoštevan, saj upravni odbor že sedaj šteje kar 9 članov, zato je dodatna širitev le-tega ne primerna. Glede na to, da ima ustanovitelj kar 4 predstavnike v upravnem odboru pa bo možno izmed njih enega predstavnika imenovat tudi iz KS Krška vas.

Svetniki so potrdili tudi investicijski program projekta "Rekonstrukcija in dozidava OŠ Cerklje ob Krki", ki ga je marca letos izdelalo podjetje Region d.o.o..  

Investicijski program je zadnji dokument investicijske dokumentacije, ki ne spreminja finančne konstrukcije projekta glede na predinvesticijsko zasnovo projekta, katera je bila potrjena na 5. redni seji Občinskega sveta Občine Brežice, dne 20. 4. 2015.  

S projektom se bo ohranil in rekonstruiral starejši del šole (obnova obstoječe stare šole z umeščanjem knjižnice z multimedijsko učilnico, uprave šole, zobozdravstvene ambulante), novejši del in vezni trakt iz l. 1973 pa se porušita. Na mestu porušenega objekta se zgradi nov objekt osnovne šole s telovadnico (pritličje in 1. nadstropje) ter pritlična stavba vrtca. Ocenjena vrednost investicije znaša 6,26 milijona evrov, sredstva bo zagotovila občina. Vloga za gradbeno dovoljenje je že oddana, gradbeno dovoljenje občina pričakuje do konca meseca maja 2015. V času gradnje bo pouk potekal v nadomestnih prostorih v stavbi znotraj vojašnice Cerklje ob Krki, za katere Občina Brežice in Ministrstvo za obrambo RS že usklajujeta pogodbo. Občina bo najprej okoli objekta, ki ga bo uporabljala šola, postavila ograjo. Po popisu del, ki bodo potrebna za ustrezno ureditev nadomestnih prostorov, bo občina tudi izbrala izvajalca za izvedbo del. 

Točka vezana na uskladitev cen za storitev »Pomoč na domu« za leto 2015 je bila umaknjena iz dnevnega reda.    

izs1.JPG izs2.JPG izs3.JPG izs9.JPG izseja_3.JPG izs4.JPG izs7.JPG izs6.JPG izs8.JPG IMG_0319.JPG IMG_0324.JPG IMG_0327.JPG IMG_0334.JPG IMG_0337.JPG IMG_0338.JPG IMG_0339.JPG IMG_0341.JPG IMG_0342.JPG IMG_0345.JPG IMG_0346.JPG IMG_0347.JPG IMG_0349.JPG IMG_0350.JPG