Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

03.06.2015 / Sporočila za javnost

Dobili urgentni center, a izgubili urgentnega zdravnika na terenu

Deli na FBNatisni

Brežice, 2. junij – Župan občine Brežice Ivan Molan se je sestal s predstavniki Zdravstvenega doma (ZD) Brežice in Splošne bolnišnice Brežice (SBB) na temo predloga novega Pravilnika o nujni medicinski pomoči. Ta v Brežicah, kjer v bolnišnici deluje nov urgentni center za Posavje, ukinja urgentnega zdravnika na terenu v Brežicah, kar pomeni nižjo kakovost oskrbe in daljše dostopne čase nujne pomoči na terenu za občane občine Brežice. Za ohranitev urgentnega zdravnika na terenu je civilna iniciativa pričela z zbiranjem podpisov za peticijo, ki jo lahko občanke in občani podpišejo v prostorih upravne enote, občine, bolnišnice, zdravstvenega doma, mladinskega centra, ...

S peticijo v boj za ohranitev zdravstvene oskrbe v občini Brežice

Kljub temu, da je v Brežicah zgrajen sodoben Urgentni center, je Ministrstvo za zdravje v predlogu nove mreže nujne medicinske pomoči (novi Pravilnik o nujni medicinski pomoči) predvidelo, da bo reševalno vozilo z zdravnikom, ki pokriva območje občin Brežice, Kostanjevica na Krki in Krško le na lokaciji ZD Krško. Župan Ivan Molan je dejal, da Občina Brežice podpira peticijo za ohranitev urgentnega zdravnika na terenu v Brežicah. Predlog ukinitve zdravnika pomeni okrnitev oskrbe in zato občina poziva ministrstvo, da zadevo premisli in najde rešitev za ohranitev zdravstvene oskrbe občanov kot je bila do sedaj.

Potrebna sistemska rešitev za ohranitev urgentnega zdravnika na terenu

Tako direktor ZD Brežice Miroslav Laktić kot direktor SBB Dražen Levojević se strinjata, da je ob novi pridobitvi potrebno ohraniti urgentnega zdravnika na terenu, saj bi nov urgentni center moral pomeniti boljšo zdravstveno oskrbo in višjo kakovost življenja v občini, predlog ukinitve urgentnega zdravnika na terenu pa predstavlja korak nazaj. Direktor SBB Dražen Levojević pravi, da si v brežiški bolnišnici vse od odprtja urgentnega centra novembra 2014 prizadevajo, da bi država sistemsko uredila tako finančne kot kadrovske vire za izvajanje predbolnišnične nujne oskrbe, ki jo izvaja urgentni center poleg bolnišnične urgence.

Kakšno spremembo naj bi prinesel predlog  pravilnika o nujni medicinski pomoči in kaj to pomeni za občane občine Brežice?

Sedaj je v Brežicah urgentni zdravnik na terenu 24 ur dnevno za občino Brežice. To pomeni, da v primeru nesreče oz. nenadnega poslabšanja zdravja na pomoč prihiti reševalno vozilo z zdravnikom in dvema zdravstvenima tehnikoma. Po novem predlogu, ki za območje treh občin predvideva le enega urgentnega terenskega zdravnika, pa do ponesrečenca oz. bolnika najprej pridejo gasilci, potem reševalno vozilo iz urgentnega centra z dvema zdravstvenima tehnikoma brez zdravnika, nato pa sledi ali obravnava pri urgentnem zdravniku v  brežiškem urgentnem centru ali posredovanje urgentnega zdravnika na terenu iz Krškega.

25.5.2015 je bila v Brežicah ustanovljena Civilna iniciativa za ohranitev urgentnega terenskega zdravnika v Brežicah. Svoj podpis lahko oddate do konca junija na naslednjih podpisnih mestih:

 

·         Občina Brežice

·         Upravna enota Brežice

·         Splošna bolnišnica Brežice

·         Zdravstveni dom Brežice

·         Mestna hiša

·         Dom upokojencev Brežice

·         Mladinski center Brežice

·         Bubka bar

·         Rosca

·         Olimp

·         Vrtnica

·         Menjalnica Ažur

·         Mestni atrij

·         Kavarna Žagar