Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.06.2015 / Župan

Gasilska zveza Brežice prejela plaketo Občine Brežice za 60 let uspešnega delovanja

Deli na FBNatisni

Brežice – Viteška dvorana brežiškega gradu je v petek, 5. junija, gostila svečano prireditev namenjeno praznovanju 60. obletnice uspešnega delovanja Gasilske zveze Brežice. Na prireditvi sta govornika in voditelj obudili spomin na prehojeno pot gasilske zveze, podeljene so bile tudi plakete ter priznanja prostovoljnim gasilskim društvom, posameznikom in zaslužnim organizacijam. Slavnostni govornik dogodka župan občine Brežice Ivan Molan je ob tej priložnosti v znak zahvale in priznanja za izjemen prispevek na področju požarne varnosti Gasilski zvezi Brežice podelil plaketo Občine Brežice.

60_let_GZ_Bre__ice_02.JPG

Med gosti tudi častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry in član prvega upravnega odbora GZ Brežice Anton Bruderman st. 

Povabilu gasilske zveze Brežice na slovesnosti ob praznovanju jubileja so se odzvali predstavniki domačih gasilskih društev, predstavniki sosednjih hrvaških gasilskih društev in zvez, predstavniki krške in sevniške gasilske zveze ter predstavniki Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah in Gasilske zveze Slovenije. Predstavniki brežiške gasilske zveze so bili še posebej veseli, da so se prireditve lahko udeležili  član prvega upravnega odbora brežiške gasilske zveze Anton Bruderman st.,  častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.

60_let_GZ_Bre__ice_05.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_34.JPG

Začetki delovanja zveze – malo sredstev in veliko prostovoljstva 

O ustanovitvi Gasilske zveze Brežice in njeni poti razvoja vse do danes je spregovorili njen predsednik Mihael Boranič. Gasilsko zvezo Brežice danes sestavlja 31 prostovoljnih gasilskih društev, eno industrijsko društvo in ena godba na pihala, v času ustanovitve pa je zveza združevala 29 prostovoljnih gasilskih društev in eno industrijsko ter dve gasilski godbi na pihala. Zveza je delovala kljub pomanjkanju finančnih sredstev, saj so do rednega vira financiranja prišli šele l. 1977 z ustanovitvijo samoupravnih interesnih skupnosti.  Danes deluje v okviru gasilske zveze čez 3.000 članic in članov gasilskih društev, od tega je po besedah predsednika Mihaela Boraniča za reševanje v vsakem trenutku pripravljenih 730 izobraženih operativnih članov.

Gasilska zveza danes – nenadomestljiv del sistema zaščite in reševanja

Slavnostni govornik župan Ivan Molan se je v svojem nagovoru zahvalil gasilcem za njihovo delo. Župan je dejal, da je Gasilska zveza Brežice kot koordinator gasilske javne službe v sistemu zaščite in reševanja izredno pomembna in nenadomestljiva. Pomen dela gasilcev je prepoznala občina pred leti in pričela delo sistemsko urejati s sprejetim dolgoročnim programom opremljanja prostovoljnih gasilskih društev ter načrtom izobraževanja in poveljevanja.

Glede proračunskih sredstev, ki jih vsako leto občina namenja gasilski zvezi in društvom, je župan dejal, da so sredstva zelo zaslužena in predstavljajo le delno nadomestilo za pogumno prostovoljno delo gasilcev, ki pri reševanju in pomoči nesebično postavljajo na prvo mesto varnost drugih in ne sebe. Dolžnost lokalne skupnosti je, da gasilcem zagotovi sredstva za izobraževanje in kakovostno opremo, ki sta pogoj, da so gasilci operativni in tudi bolj varni pri reševanju ljudi in premoženja.

60_let_GZ_Bre__ice_09.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_08.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_07.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_29.JPG

Predsednik Gasilske zveze Brežice Mihael Boranič je ob zaključku prireditve dejal, da so gasilci bolj ljudje dejanj kot besed, zato je jubilejna slovesnost le kratek premor med včeraj in jutri, ko se bo delo gasilske zveze in gasilcev nadaljevalo po v 60 letih utečenih poteh, ki gasilce navdajajo s ponosom.

60_let_GZ_Bre__ice_10.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_15.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_14.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_16.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_19.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_23.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_26.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_24.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_25.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_27.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_32.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_31.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_04.JPG

Kulturni program prireditve so oblikovali člani Gasilskega pihalnega orkestra Loče, Vokalna skupina Aria in učenci Glasbene šole Brežice, program je povezoval Ivan Urek. Pred pričetkom prireditve so na grajskem dvorišču z glasbeno in plesno dobrodošlico sprejeli Gasilski pihalni orkester Loče in dobovske mažoretke.

60_let_GZ_Bre__ice_28.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_12.JPG

60_let_GZ_Bre__ice_06.JPG