Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

15.06.2015 / Sporočila za javnost

Ustvarjanje spodbudnega okolja za razvoj podjetništva

Deli na FBNatisni

Brežice - Občina Brežice se zaveda pomena stabilnega gospodarstva, saj je ekonomsko stanje pomemben dejavnik na vseh področjih življenja. Naloga občine je, da zagotavlja ustrezne pogoje za razvoj podjetništva in kmetijstva, zato želi z ustreznim naborom ukrepov dolgoročno ustvariti spodbudno okolje za razvoj podjetništva. Občina svojo nalogo pri zagotavljanju ustreznih pogojev za razvoj stimulativnega podjetniškega okolja opravlja s širokim naborom ukrepov, med katerimi so od komunalnega opremljanja zemljišč v poslovno-industrijskih conah do vsakoletnih razpisnih sredstev za neposredne pomoči podjetnikom, brezplačne svetovalne dejavnosti preko javnega zavoda ter podpore programu javnih del za socialno podjetništvo.

 Ukrepi_za_podjetnike_2015_01.JPG

Župan Ivan Molan (Občina Brežice) in Karli Vertovšek (Center za podjetništvo in turizem - ZPTM Brežice) sta ob obisku mladega kolesarskega podjetja Prah Šport ob dnevu odprtih vrat zbranim predstavnikom medijev predstavila ukrepe Občine Brežice, ki so namenjeni spodbudam za razvoj podjetništva v občini. Župan Ivan Molan je dejal, da skuša Občina v okviru spodbud podjetnikom še posebej pomagati in spodbujati mlade.

Ukrepi_za_podjetnike_2015_04.JPG

Podporno podjetniško okolje občina zagotavlja preko svojega javnega zavoda Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (ZPTM) in njegovega Centra za podjetništvo in turizem (CPT), ki je poleg različnih praktičnih in za uporabnike brezplačnih delavnic ter svetovanja zagotovil tudi inkubator za začetke start-up podjetja Enolyse. Zavod je v letu 2015 izvedel tudi 1. Start:up šolo, ki je s praktičnim znanjem in napotki opremila vse tiste, ki razmišljajo o samostojni podjetniški poti. ZPTM izvaja predavanja in delavnice v sklopu dogodka Dnevi podjetniških priložnosti, v Mestni hiši in v Turistično-informacijskem centru pa potekajo predstavitve lokalnih pridelovalcev in turističnih ponudnikov

Med ukrepi spodbud so tudi vzpostavitev komunalno opremljenih zemljišč v poslovno-industrijskih conah (IPC Brezina, Obrtna cona Dobova, Industrijska cona Slovenska vas), v l. 2015 bo občina zagotovila 370.000 EUR sredstev za komunalno opremljanje Obrtne cone Dobova. Nove investitorje spodbuja občina k nakupu zemljišč v conah s posebnim ukrepom sofinanciranja nakupa v višini do 40% vrednosti zemljišča, za kar je v letošnjem proračunu zagotovila 100.000 EUR sredstev. 

Vsako leto pa preko javnega razpisa občina za pospeševanje razvoja podjetništva sofinancira začetne investicijeodpiranje novih delovnih mest v občini, predstavitve inovativnih produktov in storitev ter najemnine poslovnih prostorov v starem mestnem jedru. Novost letošnjega razpisa bodo dodatne ugodnosti pridobivanja nepovratnih občinskih proračunskih sredstev za mlada podjetja (ki deluje manj kot 3 leta). Višina sredstev razpisa znaša 120.000 EUR , dodatnih 20.000 EUR občina zagotavlja za spodbude socialnemu podjetništvu.

Občina Brežice se je odzvala tudi na pobudo Zavoda RS za zaposlovanje in pristopila k podpori dveh socialnih podjetij, ki se razvijata prav s pomočjo sofinanciranih javnih del v obdobju dveh let.

Ukrepi_za_podjetnike_2015_08.JPG

Mladi podjetnik Matej Prah (Prah Športje povedal, da se že vse od začetkov delovanja vključuje in povezuje z lokalnim okoljem, sodeluje tako z javnimi zavodi kot Termami Čatež. O turistični kolesarski ponudbi in razvojnih potencialih kolesarstva je spregovoril tudi mag. Boris Papac, certficirani kolesarski vodnik in avtor Turistično-kolesarskega vodnika Kozjansko, Posavje, Dolenjska.

 

Ukrepi_za_podjetnike_2015_09.JPG