Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

25.08.2015 / Župan

Minister Žmavc v Pišecah spoznaval projekt “Moja hiša je tvoj dom”

Deli na FBNatisni

Pišece, Brežice 25. avgust – Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v spremstvu župana občine Brežice Ivana Molana obiskal Pišece, kjer poteka uspešen in inovativen projekt namenjen slovenskim rojakom iz tujine, ki se učijo slovenščine kot jezika svojih prednikov. Minister je pozdravil projekt »Moja hiša je tvoj dom«, ki omogoča sodelujočim družinam brezplačno bivanje in vsakodnevno vključevanje v življenje domačinov v Pišecah.

        Obisk ministra v Pišecah 02

Obisk ministra v Pišecah 03                                                                                                            

Minister Žmavc je pričel z obiskom na Pleteršnikovi domačiji, za katero skrbi društvo Pleteršnikova domačija Pišece. Srečal se je s predstavniki organizacij, ki se vključujejo v zanimiv projekt »Moja hiša je tvoj dom« v Pišecah - Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine »Maks   Pleteršnik« Pišece, Občina Brežice, KS Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, Gimnazija Brežice.  

Obisk ministra v Pišecah 01

V nadaljevanju obiska se je minister Žmavc pred Pleteršnikovo zidanico srečal z družino Veselinov iz Srbije, ki v sklopu projekta preživlja počitnice v zidanici, obiskuje kulturne in druge prireditve, otroci pa s slovenskimi vrstniki ustvarjajo na poletnih delavnicah v osnovni šoli v Pišecah in se učijo slovenskega jezika. Minister si je ogledal tudi obnovljeni grad Pišece in Osnovno šolo Maksa Pleteršnika Pišece

Obisk ministra v Pišecah 11 ,imister Žmavc in Rut Zlobec pobudnica projekta Moja hiša je tvoj dom

Obisk ministra v Pišecah 20

Minister za Slovence v zamejstvu po svetu je izrazil močno podporo projektu, ki je po njegovem mnenju izjemen, saj je ljudski v najžlahtnejšem pomenu te besede, ker združuje družine in jih povezuje s slovenskimi kraji in rojaki ter tako pomaga ohranjati slovenski jezik in narodno identiteto. Zahvalil se je vsem prostovoljcem v Pišecah, brez katerih projekt ne bi bil mogoč.

Obisk ministra v Pišecah 13 podpis v knjigo vtisov v Pleteršnikovem muzeju

Projekt »Moja hiša je tvoj dom« v sodelovanju s sekcijami Pleteršnikovega društva vodi učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Srbiji Rut Zlobec, ki je obenem tudi predsednica Sekcije za ohranjanje materinščine. Rut Zlobec pravi, da je projekt pomembna nadgradnja Pleteršnikovih srečanj za Slovence po svetu, ker omogoča sodelovanje družinam in ne le posameznikom, družine v urejeni Pleteršnikovi zidanici brezplačno bivajo, na voljo imajo termine v času od junija do septembra. V društvu si želijo, da bi projekt prerastel v celoleten program sodelovanja slovenske diaspore z domovino.

Obisk ministra v Pišecah 14

Obisk ministra v Pišecah 15

Obisk ministra v Pišecah 16 pred Pleteršnikovo zidanico

Vsebina projekta je po mnenju ministra Žmavca nadvse primerna tudi za bližnji obnovljeni in opremljeni grad Pišece, za katerega država že vrsto let zaman išče vsebine. Zlobčeva poudarja predvsem dodano vrednost pišeškega projekta, saj ta z domačim, pristnim gostoljubjem na zelenem podeželju omogoča potomcem Slovencev, ki v Sloveniji več nimajo sorodnikov, da niso le turisti v domovini svojih prednikom, ampak da z druženjem z domačini  postanejo del slovenskega vsakdana.

Minister v Pišecah grad

Župan občine Brežice Ivan Molan verjame, da je s skupnimi močmi mogoče razvijati in nadgrajevati projekt »Moja hiša je tvoj dom« s pomočjo evropskih sredstev in s še močnejšo podporo Urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Župan je pohvalil požrtvovalno delo številnih prostovoljcev, ki so odlični promotorji tako domačih Pišec kot celotne brežiške občine.

Obisk ministra v Pišecah 17