Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

11.09.2015 / Sporočila za javnost

Država v občini Brežice načrtuje sprejemni center za migrante

Deli na FBNatisni

Občina Brežice spremlja informacije v zvezi z migranti in je v stalnem stiku s pristojnimi službami. Zaenkrat Občina razpolaga samo s podatkom, da država načrtuje na ozemlju občine sprejemni center. Mikrolokacije tega centra na Ministrstvu za notranje zadeve v času pogovorov še niso določili, ker so še potekali ogledi na terenu. Ministrstvo je predstavnikom Občine zagotovilo, da bodo pred dokončno določitvijo lokacije Občino o tem tudi obvestili.

Reševanje razmer migrantov v domeni države

V preteklem tednu sta se direktorica občinske uprave Irena Rudman in svetovalec za zaščito in reševanje Roman Zakšek udeležila sestanka, ki ga je sklicalo Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije. Na sestanku so bile podane informacije vezane na aktualne razmere in načrtovane aktivnosti. Bistveno je, da so vsi ukrepi, vezani na migrante, v domeni države, ki v ta namen že izvaja različne aktivnosti.

Občine v skladu z veljavnimi predpisi same neposredno ne izvajajo vzporednih aktivnosti, ampak se bodo vključevale glede na dejanske potrebe predvsem kot podporne službe npr. pri vzpostavitvi sprejemnih oz.  nastanitvenih centrov. Ti centri bodo vzpostavljeni praviloma v prostorih v lasti države (ministrstev) oz. po predhodnem dogovoru tudi v prostorih občin, ki imajo na razpolaga za to primerne prostore, prav tako bo za samo delovanje teh centrov vključno z vsemi spremljajočimi dejavnostmi  skrbela država preko resornih ministrstev.

Več podatkov glede sprejemnega centra bo znanih v prihodnjem tednu

V ponedeljek, 14.9., se bodo predstavniki Občine Brežice udeležili delovnega srečanja, ki ga sklicuje Ministrstvo za notranje zadeve.  Občina Brežice pričakuje, da bo takrat znanih že več podatkov glede centra na področju občine. Namen sprejemnega centra ni dolgotrajno  bivanje migrantov, ampak izvajanje prvih informativnih razgovorov z migranti, na podlagi njihovih povratnih informacij bodo potem ti usmerjeni naprej bodisi  v azilni dom ali pa v nastanitveni center.

Občina Brežice je državo obvestila, da nima v svoji lasti primernih objektov za namestitev več kot 50 oseb, se pa na območju občine nahajajo objekti v lasti države, za katera pa Občina nima podatkov ali so primerni za namestitev.