Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

17.09.2015 / Sporočila za javnost

Brežiški sprejemni center za migrante bo postavljen poleg Policijske postaje

Deli na FBNatisni

Brežice – Na pobudo Občine Brežice je v prostorih Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino potekala novinarska konferenca, na kateri je državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic v sodelovanju z generalnim direktorjem Uprave RS za zaščito in reševanje Darkom Butom predstavil aktivnosti države na področju priprav na sprejem migrantov. Potrjeno je, da bo v Brežicah ob Policijski postaji postavljen sprejemni center za migrante.

Sprejemni center za migrante bo vzpostavljen na travnatih površinah poleg Policijske postaje Brežice. V centru bodo postavljeni šotori, predvidena kapaciteta centra je od 250 do 300 oseb, ki bodo v centru evidentirane in napotene naprej glede na status.

Kot je bilo na novinarski konferenci predstavljeno, bodo za prvi stik z migranti poskrbeli policisti, prevoz migrantov do sprejemnih centrov po državi (teh je načrtovanih 6) bo organiziran, pri oskrbi ljudi bo v sprejemnih centrih pomagal Rdeči križ, v centru bo vzpostavljena triaža kot osnovna medicinska pomoč, saj so številni migranti po dolgi poti izčrpani in dehidrirani.

20150917 103448

Župan Ivan Molan je po novinarski konferenci dejal, da pristojno ministrstvo v tej fazi priprav na reševanje situacije z migranti s strani Občine Brežice ne pričakuje posebnih aktivnosti. Župan Molan pravi, da bo občina v prihodnje sodelovala z državo glede na izkazane potrebe, saj je zainteresirana, da se zadeve rešujejo čim bolj organizirano. Pri tem sta pripravljenost in organiziranost izjemnega pomena, župan pa je opozoril predvsem na nevarnost nenadzorovanega prehoda meje.

20150917 103516