Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.10.2015 / Sporočila za javnost

Predlagane spremembe zakonov glede hidroelektrarn za občino škodljive - pomenijo nižjo koncesijo in odložitev protipoplavne zaščite

Deli na FBNatisni

Brežice, Ljubljana – Občina Brežice nasprotuje predlagani spremembi Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save in predlogu o dopolnitvi Zakona o varstvu okolja, saj oba predloga pomembno vplivata na nižanje kakovosti bivanja občanov v občini. Sprememba in dopolnitev namreč predvidevata časovni zamik pri ureditve protipoplavne zaščite za naselji Krška vas in Velike Malence ter nižata sredstva iz naslova koncesije občini, ki bi sredstva vložila v lokalno infrastrukturo (ceste, vodovodi, ipd.). Država želi enostransko spremeniti pogoje, na podlagi katerih sta Občina Brežice in Občinski svet pristala na umestitev objektov državnega pomena v prostor.

Država kot neresen in neodgovoren partner

Župan občine Brežice Ivan Molan pravi, da je občina zgrožena nad enostranskim dejanjem države, ki želi samovoljno s spremembami zakonov spremeniti pred leti sklenjene dogovore. Ob umeščanju hidroelektrarn v prostor je država z zakonodajo določila, da bo 60% koncesnine prejemala sama, 40% pa občina, ki bo prejeta sredstva od koncesije vlagala v potrebno lokalno infrastrukturo. Po novem predlogu želi država koncesnino zase, hkrati pa s spremembo Zakona  o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save podaljšuje rok izgradnje HE Brežice in s tem tudi za dve leti podaljšuje gradnjo protipoplavne zaščite za naselja. Občina Brežice je tako Državnemu zboru RS kot Skupnosti občin Slovenije poslala dopis, v katerem izraža zaskrbljenost nad samovoljno države in nasprotuje sprejemu obeh sprememb zakonov.

HE Brežice gradbišče panorama

Podrobneje o predlaganih spremembah

Na portalu Vlade RS in Državnega zbora RS je objavljen pripravljen predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save za obravnavo po nujnem postopku. Sprememba zakona, ki predvideva podaljšanje roka izgradnje Hidroelektrarne Brežice in potrebne infrastrukture, bo odložilo nujno potrebno ureditev protipoplavne zaščite za vasi in domove, ti bodo še dlje izpostavljeni nevarnosti poplav. Zdi se, da Vlada RS in pristojne državne službe pozabljajo na katastrofalne poplave iz l. 2010 in njene posledice, ko je škoda na objektih, lokalni infrastrukturi in v kmetijstvu samo v občini Brežice znašala več kot 3 milijone evrov.

Predlog o dopolnitvi Zakona o varstvu okolja napoveduje umik določila o plačilu koncesije v 164. členu ZVO-1 v primeru podelitve koncesij za rabo vode in za občine ni sprejemljiv, ker je bil odstotek koncesije, namenjen občinam, namenjen financiranju infrastrukturnih projektov v lokalni skupnosti. Plačilo koncesije občinam predstavlja vir dohodka za razvoj infrastrukturnih projektov, zato bi jim odvzem ob odvzemu velikega dela zemljišč spravila v nezavidljiv položaj in stagnacijo.

HE Brežice gradnja 2015