Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

09.10.2015 / Sporočila za javnost

Rezultati javnega razpisa za dodeljevanje sredstev za ohranjanje razvoja kmetijstva in podeželja v občini Brežice za leto 2015

Deli na FBNatisni

Brežice, oktober - Občina Brežice se zaveda pomena kmetijstva za razvoj občine in ohranjanje kulturne krajine na podeželju, zato vsako leto namenja proračunska sredstva kot spodbudo kmetijstvu. V letu 2015 Občina Brežice namenja dobrih 120.000 evrov za sofinanciranje dveh ukrepov. Sredstva razpisa t.i. prvega ukrepa so namenjena kot pomoč za naložbe v opredmetena ali neopredmetena sredstva na kmetijskih gospodarstvih v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo, točneje za posodabljanje kmetijskih gospodarstev v občini, kot drugi ukrep pa je pomoč namenjena za zagotavljanje tehnične podpore v kmetijskem in gozdarskem sektorju.

Brežiški kmetje za posodabljanje kmetij namenili skoraj milijon evrov

Na razpis je prispelo 52 vlog in sicer za 1. ukrep - posodabljanje kmetijskih gospodarstev 41 vlog ter 11 vlog za 2. ukrep, izvajanje tehnične podpore v kmetijstvu. Skupna vrednost investicij posodabljanja kmetij je blizu milijona oz. dobrih 900.000 evrov, od tega so znašali upravičeni stroški skoraj 600.000 evrov, skupna višina dodeljenih sredstev iz občinskega proračuna pa je bila v višini 100.000 evrov. Stopnja sofinanciranja naložb za posodabljanje kmetij znaša 16,77 % upravičenih stroškov. Sredstva so bila namenjena za nakup kmetijske mehanizacije, gradnjo hlevov in objektov za hrambo krme za živino, nakup rastlinjakov, plastenjakov, nakup protitočnih mrež.

Kmetijstvo2014_2.jpg

Spodbuda  ekološki pridelavi hrane in izobraževanju

Za  2. ukrep oz.  za izvajanje tehnične podpore v kmetijstvu, kjer občina spodbuja tudi pridelavo ekološke hrane, je znašal skupni znesek upravičenih stroškov 16.005,06 evrov, znesek dodeljenih sredstev iz občinskega proračuna pa dobrih 16.000 evrov. Sredstva so bila namenjena za lokalna društvena ocenjevanja vin, ki pomembno prispevajo k rasti kakovosti vin, za izobraževanje in izmenjave dobrih praks za člane društev na področju kmetijstva in za društvene aktivnosti na področju ekološke pridelave hrane.