Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

15.10.2015 / Župan

Občina Brežice ima novega podžupana

Deli na FBNatisni

Brežice, 15. oktober – Poklicni podžupanji Občine Brežice Katji Čanžar se je z današnjim dnem pri opravljanju dolžnosti pridružil novoimenovani podžupan Jure Pezdirc. Podžupan, ki se je danes predstavil na novinarski konferenci v Brežicah, bo svojo funkcijo opravljal nepoklicno, deloval bo na področju gospodarstva, turizma in kmetijstva. Občina Brežice si želi postati prepoznana turistična destinacija v sodelovanju z različnimi ponudniki ter v turistično ponudbo uspešno vključiti lokalne pridelke in izdelke.

 

Turizem in kmetijstvo za močnejše lokalno gospodarstvo

Župan občine Brežice Ivan Molan je predstavil novoimenovanega podžupana občine Brežice, Jureta Pezdirca. Jure Pezdirc je svetnik občinskega sveta že 4. mandat in je na lokalnih volitvah kandidiral kot predstavnik  Liste sonce. Prihaja iz gospodarstva, 10 let je vodil podjetje Eventim, sedaj pa že  dve leti deluje v družbi Terme Čatež d.d., kjer je direktor prodaje, hkrati je tudi odgovoren za sodelovanje z lokalnim okoljem. Za svoje delovanje ima zastavljene jasne cilje – za dosego prepoznavne turistične destinacije v sodelovanju povezati Terme Čatež d.d., občino, Fakultete za turizem in lokalne ponudnike. Prepričan je, da lahko občina, sicer 4. po številu nočitev, v naslednjih letih napreduje med prve tri, hkrati pa želi v občini do l. 2020 uresničiti milijon nočitev letno (sedaj 600.000 nočitev).

upan Ivan Molan s podžupanjo Katjo Čanžar in podžupanom Juretom Pezdircem

Prednostne naloge so izgradnja kolesarskih stez, vzpostavitev skupne turistične destinacije, skupna promocija, ustanovitev razvojnega sveta na Občini Brežice, močnejše trženje lokalnih pridelkov kot npr. bizeljskega ajdovega kolača in brežiških vin z obeh vinorodnih okolišev.

Župan izoblikoval svojo ožjo delovno ekipo

Župan Ivan Molan je o imenovanju podžupana dejal, da s tem nadaljuje tradicijo preteklih mandatov, ko je imel pomoč v obliki enega poklicnega in nepoklicnega podžupana oz. podžupanje. Upoštevaje pogoje novega evropskega finančnega obdobja  je podžupana izbral zaradi njegovih izkušenj iz gospodarstva in turizma, ki bosta županu v pomoč pri nadaljnjem razvoju občine. Že nekaj časa je položaj podžupana manj politična in bolj strokovna funkcija, je pojasnil župan.  Župan Ivan Molan je s tem izoblikoval svojo ožjo delovno ekipo za naslednje mandatno obdobje, imenovanja sovpada tudi z načrtovano reorganizacijo občinske uprave Občine Brežice. »Vsi skupaj bomo kot ekipa skušali v nelahkem času doseči maksimum na področju evropskih sredstev in razvoja za občino in občane,« je zaključil župan.

Uspešno črpanje evropskih sredstev

Podžupanja Katja Čanžar, ki deluje predvsem na področju pridobivanja evropskih sredstev in sodelovanja z društvi, je dejala, da se bo pri novih projektih povezovala z novim podžupanom, njegov prispevek vidi predvsem pri iskanju projektnih partnerjev s področja gospodarstva. Podžupanja o načrtih za prihodnje pravi, da si želi, da brežiška občina ohrani vodilno vloga pri črpanju evropskih sredstvih na razpisih neposredno pri Evropski komisiji. Občina Brežice je s tremi projekti pridobila za cca 1 milijon evrov sredstev sofinanciranja in sicer za projekt Mednarodne glasbene delavnice, projekt Kulturne mreže jugovzhodne Evrope in trenutno še aktualen projekt Šport ZA zdravo starost. Kot je dejala podžupanja, so mednarodni vsebinski projekti, poleg kakovostnih programov za občane, namenjeni tudi spoznavanju in preverjanju tujih partnerje, s katerimi bo občina v prihodnje kandidirala za infrastrukturne projekte, ki bodo v skladu z novo direktivo zahtevali povezovanje partnerjev iz različnih držav.