Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.10.2015 / Sporočila za javnost

Evropska poslanka Romana Tomc obiskala brežiški sprejemni center za migrante

Deli na FBNatisni

Brežice, 18. oktober – Ob obisku sprejemnega centra v Brežicah se je evropska poslanka Romana Tomc srečala z županom občine Brežice Ivanom Molanom in želela na terenu izvedeti, kako vplivajo razmere z begunci na življenje v obmejnih občinah. Župan Ivan Molan je izpostavil obremenjenost lokalnih zdravstvenih služb in prostovoljcev ter humanitarnih organizacij ob močnem povečanju števila ljudi v občini, kar je posledica prihoda večjega števila migrantov. Opozoril je, da begunci ne morejo ostati breme lokalnih skupnosti, ker poleg obremenitve lokalnih zdravstva takšne razmere vplivajo tudi na gospodarstvo. Župan upa, da se bodo državni in evropski organi tega zavedali in poskrbeli, da bo življenje v bolj izpostavljenih obmejnih občinah potekalo normalno.

 

Ob obisku sprejemnega centra se je evropska poslanka srečala s komandirjem Policijske postaje Brežice Sandijem Hervolom in z vodjo brežiške izpostave Uprava RS za zaščito in reševanje Zdenko Močnik ter predstavnikom humanitarnega društva Adra Jernejem Agrežem in predsednico Rdečega križa Brežice Antonijo Zaniuk. Tomčeva si je ogledala sprejemni center in primer postopka evidentiranja.   

IMG 4065

Komandir Policijske postaje Brežice Sandi Hervol je evropsko poslanko seznanil z delom v sprejemnem centru

Zahvala, da zadeve trenutno gladko potekajo, gre slovenskim policistom s sodelavci in predstavnikom humanitarnih organizacij, je dejala Tomčeva. Ob tem je opozorila na negotovost zaradi pomanjkanja podatkov o gibanju migrantov ter opozorila na pravočasnost ukrepov države za primer nenadzorovanih prehodov meje med Slovenijo in Hrvaško. Občina Brežice ima več kot 68 km lahko predhodne t.i. zelene meje s sosednjo državo.  Največja odgovornost slovenske politike pa je gotovo iskanje ravnovesja med solidarnostjo s pomočjo potrebnimi ljudmi in zaščito slovenske države ter njenih državljanov, je dejala evropska poslanka.

Evroposlanka Bojana Tomc z županom občine Brežice Ivanm Molanom in predstavnikom humanitarne organizacije Adra Jernejem Agrežem

IMG 4058

Romana Tomc s predstavnico brežiške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Zdenko Močnik

IMG 4057

Postopek evidentiranja osebe je opravljen v približno 4 minutah

IMG 4079

Pripravljeno šotorišče

IMG 4074

Nastanitvene kapacitete v sklopu Policijske postaje