Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

21.10.2015 / Sporočila za javnost

Ogrožanje javne varnosti v brežiški občini z dodatnim begunskim centrom

Deli na FBNatisni

Dobova, Brežice – Na podlagi informacij in aktivnosti, ki se izvajajo v Dobovi glede vzpostavitve še enega sprejemnega centra za begunce, prebivalci in Krajevna skupnost Dobova ostro nasprotujejo temu predlogu. Na korespondenčni seji sveta Krajevne skupnosti Dobova so člani soglasno sprejeli sklep proti umestitvi še enega centra v Dobovo, saj bi s tem prišlo do poslabšanja življenja krajanov in njihove varnosti. Občina Brežice se zaveda, da so stiske migrantov resne, enako tudi razmere v državi, vendar državi sporoča, da varnost kraja s 3.000 prebivalci ne more in ne sme biti ogrožena zaradi še enega centra za begunce, ki s seboj nosi številne negativne posledice.

Izredne razmere na meji že močno vplivajo na življenje ljudi v občini. Tako so danes prebivalci vasi Rigonce ostali doma, ker niso mogli do svojih delovnih mest, doma pa so ostali tudi osnovnošolci. Kot je pred časom že opozarjal župan Ivan Molan, trpi negativne posledice tudi lokalno gospodarstvo, še posebej področje turizma, zaradi izrednih razmer v obmejni občini Brežice, ki je preplavljena z migranti.

 

Brežiška občina ne more biti talec neuspešne državne in evropske politike za reševanje krize z migranti. Zaskrbljujoče je, da država prelaga breme odgovornosti za razmere z begunci na lokalne skupnosti in humanitarna društva. Potrebno je takojšnje ukrepanje in razbremenitev manjših lokalnih skupnosti.