Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

03.11.2015 / Sporočila za javnost

Izredna seja občinskega sveta o problematiki migrantske krize v občini

Deli na FBNatisni

Dobova, 3. november – Na 4. izredni seji (2.11.2015) so se svetnice in svetniki občinskega sveta občine Brežice sestali na pobudo Krajevne skupnosti Dobova, ki je zaradi prihoda več tisočih migrantov najbolj obremenjena. Svetniki so se seznanili s težko situacijo in posledicami drugega vala migrantov ter sprejeli štiri sklepe, ki so naslovljeni na državo in pristojne službe. Cilj sprejetih sklepov je zagotoviti normalno življenje v Krajevni skupnosti Dobova in v brežiški občini. Seje sta se udeležila tudi mag. Lado Bradač iz Ministrstva za notranje zadeve in Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. Oba sta zagotovila, da državne službe že izvajajo nekatere ukrepe, ki bodo olajšali življenje prebivalcev v brežiški občini.

Razmere na območju občine se normalizirajo

Župan občine Brežice Ivan Molan je v uvodu predstavil namen izredne seje, ki je s sprejetimi sklepi in predlaganimi ukrepi vzpostaviti normalne razmere v občini. Zaradi migrantske krize in z njo povezanimi posledicami se občani soočajo s težavami pri delu in življenju, kar je še posebej opaziti v gospodarstvu in turizmu. Janko Hrastovšek iz Obrtne zbornice pravi, da je po zbranih podatkov vsaj 30 podjetij utrpelo škodo zaradi izjemnih razmer na področju občine (zaprt mejni prehod Rigonce, zaprte ceste, številna vojaška in policijska vozila, senzacionalistično poročanje medijev, koncentracija več tisoč migrantov v naselju,...).

4. izredna seja OS

Sprejeti sklepi so namenjeni normalizaciji stanja v občini in zajemajo predloge od boljšega nadzora zelene meje do maksimalnega števila ljudi, ki so lahko nameščeni v sprejemnem centru v Dobovi, ter zagotavljanja čim bolj humanih pogojev bivanja za migrante.

Občinski svet je zasedal v prostorih Kulturnega doma Dobova

Zahvala krajanom za potrpljenje in policiji za pomoč

Predsednik KS Dobova, Mihael Boranič, je dejal, da je bila država nepripravljena na takšno situacijo, zato so humanitarne in druge organizacije ter lokalne skupnosti opravile delo, za katero ima sicer država ustanovljene institucije. Krajevna skupnost je prispeval svoj delež v  največji možni meri, tako kot župan so bili  tudi predstavniki KS vsakodnevno na terenu, med ljudmi, kjer so blažili situacijo in prebivalcem nudili podporo. KS se v imenu prebivalcev zavzema za normalno življenje in delo v lokalni skupnosti, zato nasprotujejo širitvi zdajšnjega sprejemnega centra.

Predsednik KS Dobova Mihael Boranič

Razdeljevanje pomoči mora biti organizirano in sistematično

Predstavnik humanitarnih organizacij (Karitas, Rdeči križ, ADRA) so izpostavili izjemno zahtevno in naporno delo, ki ga opravljalo prostovoljci dan za dnem pri oskrbovanju migrantov s hrano, vodo in obleko ter ostalo nujno pomočjo. Pomagali so prostovoljci iz vse Slovenije, kljub temu pa so največjo težo prvih dni nosili domači prostovoljci. Opozorili so na pomen koordinacije prostovoljcev, ki morajo biti vključeni v sistem pomoči, saj so imeli največ težav prav z neorganiziranimi prostovoljci, ki niso razumeli ali hoteli upoštevati sistema razdeljevanja pomoči.

Predstavnica humanitarne organizacije ADRA Simona Potočar

 

Sklepi, sprejeti na 4. izredni seji Občinskega sveta Občine Brežice:

I. Sklep  o predlogih in zahtevah Občine Brežice v zvezi z reševanjem migrantske krize v občini Brežice

1.  Občina Brežice podpira sprejete sklepe izrednega sestanka KS Dobova z dne 26.10.2015 in  nasprotuje širitvi zbirnih centrov za migrante na območju Dobove oz. Občine Brežice.

2. Občina Brežice zahteva, da se čim prej onemogoči prosti prehod migrantov  skozi zeleno mejo na celotnem območju Občine Brežice.

3. Občina Brežice zahteva, da se za prihod migrantov na ozemlje Občine Brežice določita in uporabljata ena oz. največ dve vstopni točki.

4. Občina Brežice vztraja, da se za prevoz migrantov od vstopnih  točk naprej  po državi uporablja prednostno železniški promet. Občina Brežice zahteva, da se ob odhodu migrantov iz vstopne točke na železniški postaji Dobova zagotovijo dovolj velike vlakovne kompozicije, da bo omogočen sprotni odhod vseh prispelih migrantov brez avtobusnih prevozov v drugi zbirni center v Brežicah.

5. Občina Brežice  Vlado Republike Slovenije poziva, da čim prej zagotoviti ustrezne ukrepe, ki bodo zmanjšali posledice gospodarske škode  kot posledica migrantske krize ter gospodarskim subjektom zlasti na najbolj izpostavljenih območjih zagotovi pomoč in povračilo nastale gospodarske škode.  Povračilo škode je potrebno zagotoviti tudi vsem prizadetim v kmetijski panogi ter na javni infrastrukturi.

6.  Občina Brežice zahteva  tekoče  obveščanje o nadaljnjih ukrepih Vlade Republike Slovenije  in Evropske komisije glede reševanja  migrantske krize.

7.  Občina Brežice zahteva povračilo vseh finančnih sredstev oz. stroškov nevladnim organizacijam, gospodarskim subjektom in vsem institucijam, ki opravljajo  storitve,  vezane na  migrante v naši občini. Povračilo stroškov se izvede na podlagi listine, ki je podlaga za izplačilo (naročilnica, pogodba,…) ter se obračunava in plačuje mesečno, v skladu z določili Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015.

8. Občina Brežice zahteva, da Vlada Republike Slovenije čim prej, tudi z dodatnim zaposlovanjem vzpostavi  profesionalne ekipe, ki bodo na terenu skrbele za migrante ter s tem razbremeni prostovoljce, ki to delo opravljajo že vse od začetka prihoda migrantov na območje občine Brežice oz. naše države.

9. Občina Brežice vztraja, da se popis migrantov, ki prihajajo v našo državo, opravlja tudi v drugih krajih po Sloveniji ter se s tem razbremeni območje občine Brežice.

Glasovanje o sklepih

II. Sklep

 Občina Brežice zahteva, da se popis in prevoz migrantov, ki pridejo na območje občine Brežice, organizira tako, da v zbirnih centrih v naši občini ne bo sočasno več kot 3000 migrantov.

III. Sklep

Občinski svet Občine Brežice ugotavlja, da je usmerjanje begunsko-migrantskega toka na območju občine Brežice nadzorovano in so razmere na območju občine kot običajno varne, tako za občane kot tudi turiste in druge obiskovalce občine.

IV. Sklep

Država naj za begunce zagotovi človeka vredne pogoje bivanja, in sicer vsaj: bivanje v ogrevanem prostoru, zadostno število postelj, zadostno število stranišč, umivalnikov in tušev, topla voda,  zadostna količina pijače in hrane.

Predstavniki institucij v občini

Darko But Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje

Predstavniki regijskega štaba CZ

mag. Lado Bradač iz MNZ