Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

27.11.2015 / Župan

Župan sprejel uspešni karateistki Kajo Budič in Nastjo Galič

Deli na FBNatisni

Brežice, 27. november – Uvrstitev na 9. svetovno mladinsko, kadetsko U21 prvenstva v karateju, ki je potekalo na začetku novembra v Indoneziji, je odličen dosežek za mladi brežiški karateistki, Nastjo Galič in Kajo Budič. Športnici pravita, da je uvrstitev na svetovno prvenstvo potrditev dolgoletnih treningov in priprav ter dobra motivacija za nadaljnjo športno pot. Župan občine Brežice Ivan Molan je športnicama v imenu občine čestital in dejal, da je njun uspeh tudi rezultat podpore in spodbudnega okolja, kjer ju podpirajo klubi, trenerji in starši pa tudi občina, ki v okviru danih možnost zagotavlja dober začetek.

»Vztrajati!« se glasi nasvet obeh športnic na vprašanje o tem, kako uspeti v športu

Sprejema sta se udeležila tudi trenerja obeh tekmovalk – Metka Galič iz Karate kluba Brežice (sicer tudi mama uspešne Nastje Galič) in Davor Mrzak iz Karate kluba Samobor, ki bdi nad treningi Kaje Budič, Kaja je sicer članica Karate kluba Kolektor iz Idrije, svojo pot pa je začela v brežiškem klubu. Med prisotnimi, ki so izjemno ponosni na uspeh obeh športnic,  sta bila tudi predsednik Karate kluba Brežice mag. Hrvoje Oršanič in Kajin oče Andrej Budič.

Sprejem za karateistki 09

Svetovno prvenstvo zelo naporna pa tudi zelo lepa izkušnja

Kaja in Nastja sta se strinjali, da je bil nastop na svetovnem prvenstvu v Džakarti v Indoneziji izjemna izkušnja, pa tudi naporna. Poleg celodnevne poti in šesturne časovne razlike in močne konkurence tekmic je bilo tekmovanje zahtevno tudi zaradi podnebja - visoke vlage in temperatur tja do 45 stopinj. Nastop na prvenstvu jima je dal dodatni zagon za treninge in tekmovanja, prva preizkušnja ju čaka že februarja naslednjo leto, na evropskem prvenstvu.

O načrtih za prihodnost in nasvet za bodoče športnike

Na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 bo karate prvič uvrščen med olimpijske športe, ki obema karateistkama predstavlja izziv. Pot do Japonske pa bo dolga in naporna, saj je konkurenca izjemno močna, s karatejem se namreč ukvarjajo športniki v kar 186 državah po svetu. V naslednjih petih letih imata Kaja in Nastja pred seboj še veliko načrtov – od državnih do evropskih in svetovnih prvenstev.  Njuni uspehi so tudi pomemben zgled in spodbuda mlajšim članicam in članom v klubih, saj sta dokaz, da se da z voljo in delom uspeti. Njun nasvet za dosego zastavljenih ciljev je jasen – vztrajati, premagovati ovire, skrbeti za motivacijo in trenirati. 

Občina s proračunskimi sredstvi, ki jih redno namenja športu in investicijam v športno infrastrukturo, zagotavlja osnovne pogoje za različne vadb in treninge za vse generacije, posebno pozornost pa namenja otrokom in mladim. Občina želi s široko podporo športu spodbuditi mlade h gibanju in zdravemu načinu preživljanja prostega časa ter tudi omogočiti mladim, da se njihova nadarjenost opazi in razvije.