Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

09.01.2016 / Civilna zaščita

Pripadniki Civilne zaščite občine Brežice in člani Jamarskega kluba Brežice opravili iskanje skritih vhodov v kraška brezna

Deli na FBNatisni

V soboto, 9.1.2016, so pripadniki Civilne zaščite občine Brežice in člani Jamarskega kluba Brežice v Gorjancih, južno od Kostanjevice na Krki, v gozdovih v bližini vasi Dolšce in Oštrc opravili iskanje prikritih, še neodkritih vhodov v kraške jame in brezna.

Z vnaprejšnjim lociranjem s pomočjo satelita, ki ga je izvedel jamar Jure Tičar, so iskalci na terenu potrdili tri še neevidentirana kraška brezna. Najlažje jih je namreč najti v zimskem času, ko je pokrajina zasnežena, ker je sneg v okolici teh brezen zaradi toplejšega zraka, ki izhaja iz brezen, stopljen. 

Kako jamarji preverijo ali je odkrito brezno del večjega podzemnega sistema? V odkriti vhod brezna potisnejo gorečo paličico in če dim pokaže prepih se s tem nakazuje možnost večjega breznega, primernega za speleološka raziskovanja v prihodnosti.

Pri breznih gre pogosto za manjše, komaj vidne vdrtine v zemljo, kjer si lahko nepazljivi obiskovalec gozda zlomi nogo, drugje pa za večje luknje, kamor lahko človek tudi pade, zdrsne in se poškoduje. Zato je za varnost gozdnih obiskovalcev zelo pomembno, da se takšna brezna, ki so v drugih letnih časih običajno zakrita z listjem in vejevjem ter tako ljudem neopazna, primerno označijo najmanj z opozorilnimi trakovi, po možnosti pa tudi zavarujejo s kovinskimi rešetkami.

Tako so člani tega zimskega pohoda po kraških gozdovih Gorjancev poleg zanimivih odkritij iz speleološkega vidika ( poslanstvo Jamarskega kluba Brežice) poskrbeli tudi za večjo varnost gozdnih obiskovalcev (poslanstvo Civilne zaščite občine Brežice). Ljudi velja opozoriti, naj bodo zaradi še neodkritih kraških brezen ob obisku gozdov še posebej previdni in se po možnosti vanje ne odpravijo sami.

Svetovalec za področje zaščite in reševanja, Roman Zakšek

IMG_6707 IMG_6709 IMG_6711

IMG_6713 IMG_6716 IMG_6719

IMG_6724 IMG_6725 IMG_6727

IMG_6728 IMG_6731 IMG_6735

IMG_6739 IMG_6742 IMG_6749

IMG_6750