Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

04.02.2016 / Župan

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin obiskal Občino Brežice

Deli na FBNatisni

Brežice, 4. februar – V sklopu tridnevnega delovnega obiska v Republiki Sloveniji je državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin obiskal Sprejemni center Livarna-Dobova, kjer ga je sprejel tudi župan občine Brežice Ivan Molan. Po ogledu centra, tu se je vatikanski državni tajnik srečal s prostovoljci ter migranti, je ta nadaljeval delovno srečanje z brežiškim županom v Posavskem muzeju Brežice. Župan Ivan Molan je kardinala Parolina seznanil z izkušnjami lokalne skupnosti v času najhujše migrantske krize. Sogovornika sta se strinjala, da je pri reševanju begunske krize mednarodnih razsežnosti pomembno sodelovanje držav in delitev bremena, pereče in nadvse pomembno vprašanje pa ostaja način uspešne integracije migrantov v evropsko družbo.

Obisk v Sprejemnem centru Livarna DobovaObisk v Sprejemnem centru Livarna Dobova 2Vatikanski državni tajnik pri ogledu Viteške dvorane Posavskega muzeja Brežice

 

Župan Ivan Molan pravi, da je vesel obiska visokega gosta iz Vatikana, katerega prisotnost v sprejemnem centru in občini pomeni priznanje za izjemen trud vsem prostovoljcem ter ostalim, ki so vključeni v sistem zagotavljanja pomoči migrantom in beguncem. Kardinal Parolin se je prepričal o uspešnem, urejenem sistemu zagotavljanja humanitarne in zdravstvene oskrbe migrantom, ki jo poleg policije, medicinskih ekip, pripadnikov strukture civilne zaščite nudijo prostovoljci Karitas, Rdečega križa, ADRE in ostalih humanitarnih organizacij. Župan verjame, da bo seznanitev vatikanskega državnega tajnika z izkušnjo občine in občanov ob migracijski krizi pripomogla k boljšemu razumevanju težav lokalnih skupnosti na mednarodni ravni.

Delovno srečanje med državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom in županom občine Brežice Ivanom MolanomDSC 4979IMG 5795

IMG 5800IMG 5802

Kardinal Parolin se je v Brežicah seznanil s predstavniki občine v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice, kjer mu je direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj predstavila dvorano in muzej. Na delovnem srečanju v prostorih brežiškega gradu so poleg župana sodelovali podžupan občine Brežice Jure Pezdirc, direktorica občinske uprave  Irena Rudman, predsednik KS Dobova Mihael Boranič, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Darko Ferlan, predstavniki Karitas, brežiški župnik Milan Kšela, predstavniki Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, apostolski nuncij v Sloveniji dr. Juliusz Janusz, veleposlanik RS v Vatikanu Tomaž Kunstelj  ter predstavniki slovenske škofovske konference.