Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

18.02.2016 / Projekti

Z dopolnitvami in spremembami Občinskega prostorskega načrta za nadaljnji razvoj prostora

Deli na FBNatisni

Brežice, februar – Občinski prostorski načrt (OPN) je temeljni prostorski akt, ki določa prostorski in s tem tudi splošni razvoj občine. OPN je podlaga za pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja, razen na območjih, ki se urejajo z občinskimi podrobnimi prostorskimi načrti (OPPN) ali državnimi prostorskimi načrti (DPN). Občinski svet Občine Brežice je v l. 2014 sprejel novi OPN, ki je nadomestil prostorski akt iz l. 1988. Ker je občinski prostorski načrt živ dokument, ki se spreminja glede na potrebe ljudi in čas, je Občina Brežice pričela že ob potrditvi novega OPN sprejemati pobude za spremembe in dopolnitev veljavnega OPN. Občina Brežice bo nove pobude sprejemala še do konca meseca februarja 2016, potem pa bo pričela s postopkom dopolnjevanja in sprememb veljavnega prostorskega načrta.

Občinski prostorski akt predstavlja strategijo razvoja občine

Župan občine Brežice Ivan Molan je ob predstavitvi rezultatov občinskega prostorskega načrta, ki velja že dobro leto in pol, dejal, da je občinski prostorski načrt strateški akt, saj določa razvoj občine kot so industrijske in obrtne cone, poselitve znotraj naselij ipd.. Pri pripravi temeljnega OPN je bilo obravnavanih 1473 pobud in zajetih 599 pripomb iz javne razgrnitve. Akt je bil tako po vsebini kot po količini zelo obsežen. Zaradi velikega obsega podatkov in številnih novo izraženi potreb se je Občina Brežice že med zaključno fazo priprave temeljnega OPN odločila, da bo pristopila k spremembam in dopolnitvam  OPN v doglednem času – cca. 2 leti po sprejemu osnovnega OPN.

Spremembe in dopolnitve OPN so zbrane v treh skupinah –

  • občinske pobude (ena večjih občinskih pobud bo povzetek rešitev iz Strokovnih podlag za analizo posebnih območij razpršene poselitve zaključenih območij v okviru sanacije razpršene gradnje v občini Brežice),
  • individualne pobude oz. pobude občanov (za spremembo namembnosti kmetijskih in drugih zemljišč v stavbna ali obratno so razpršene po celotnem območju občine, večina pobud se nanaša na gradnjo za lastne potrebe) in
  • tehnični popravki (nekateri objekti so v vmesnem času pridobili gradbeno dovoljenje ali pa so zgrajeni pred letom 1967, in niso bili ustrezno evidentirani v katastru ali so bili še v fazi gradnje, popravki tekstualnega dela odloka na podlagi tehničnih neskladij med strateškim in izvedbenim delom, nejasnosti splošnih in podrobnejših določil in dopolnitev podrobnejših prostorskih izvedbenih pogojev).

 

S spremembami in dopolnitvami OPN želi Občina zagotoviti dodatne razvojne površine naselij, lokacije malih čistilnih naprav za naselja, določiti podrobnejšo rabo na območjih razpršene gradnje zaključenih celot, na podlagi izdelane strokovne podlage, natančneje določiti način urejanja prostora in natančnejše določiti merila in pogoje za gradnjo in umeščanje določenih vrst objektov ter umestiti spremembe in dopolnitve nekaterih določil Odloka OPN z namenom jasnejših opredelitev ter uskladitve ugotovljenih neskladnosti v smislu tehničnih, vsebinskih in redakcijskih popravkov akta.

Občina Brežice želi s občinskim prostorskim načrtom tudi usmerjati individualno gradnjo znotraj naselij, saj je razpršena gradnja negospodarna in predstavlja veliko večje stroške pri zagotavljanju javne infrastrukture (kanalizacija, vodovod, ipd.). 

Primer gručaste poselitve naselje Pišece

50 % zemljišč v občini je namenjenih kmetijski rabi  

Leon Kobetič, predstavnik podjetja Locus d.o.o., ki je pripravljajo prostorski načrt, je predstavil nekaj zanimivih statističnih podatkov o rabi zemljišč v občini. V občini Brežice je kar 50 % vseh zemljišč namenjenih za kmetijsko rabo, kar je več od slovenskega povprečja (1/3 zemljišč v Sloveniji je namenjenih za kmetijsko rabo). Rabo dobrih 10 % prostora občine določajo državni prostorski načrti (DPN za Letališče Cerklje ob Krki, DPN za gospodarsko središče Feniks v Posavju, DPN za območje HE Brežice, DPN za območje HE Mokrice). V občini je 9 % zemljišč stavbnih, kar je več od državnega povprečja (6 do 7 % v Sloveniji) vzrok za to so ravno območja, ki se urejajo z DPN (npr. v sklopu letališča Cerklje ob Krki je veliko stavbnih zemljišč).

Veliko stavbnih zemljišč se nahaja znotraj DPN za letališče Cerklje ob Krki