Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

02.03.2016 / Župan

Z ministroma o civilni uporabi letališča Cerklje ob Krki in projektu Feniks

Deli na FBNatisni

Cerklje ob Krki, 2. marec – Župan občine Brežice Ivan Molan, ministrica za obrambo Andreja Katič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek so se sestali v prostorih Javnega gospodarskega zavoda Letalski center Cerklje ob Krki, kjer so potekali pogovori o uporabi letališča Cerklje ob Krki za civilni letalski promet in o nadaljnjem razvoju civilnega letališča s projektom nacionalnega pomena Gospodarsko središče Feniks. Strinjali so se, da obstajajo pogoji za nadaljevanje aktivnosti razvoja projekta Feniks, zato bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo preko pristojnih služb promoviralo projekt z namenom iskanja investitorjev. Ministrica za obrambo Andreja Katič je dejala, da bo ministrstvo pripravilo analizo in petletno pogodbo o nadaljnjem sodelovanju z JGZ Letalski center Cerklje ob Krki.

Po zaključenem sestanku, kjer so sodelovali predstavniki Občine Brežice, župan občine Krško mag. Miran Stanko, predstavniki obeh ministrstev in Letalskega centra, ter ogledu obnovljene infrastrukture za civilno uporabo, so brežiški župan Ivan Molan,  krški župan mag. Miran Stanko, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter ministrica za obrambo Andreja Katič na novinarski konferenci predstavili sprejete sklepe in načrtovane aktivnosti.

Sestanek v Cerkljah ob Krki

Novinarska konferenca

Sprejeti sklepi:

  1. Ministrstva in Občina soglašajo, da je poslovno logistični center Feniks projekt državnega pomena in da se nadaljujejo vse aktivnosti za njegovo čim prejšnje dokončanje.
  2. Čim prej se (ponovno) ustanovi projektna skupina za razvoj poslovno logističnega središča Feniks.
  3. MGRT poskrbi za nadaljnjo vidnost projekta v luči projekta državnega pomena na nivoju države (promocija projekta – SPIRIT).
  4. Vsi udeleženci sestanka z dne 2. 3. 2016 čim prej  pristopijo k aktivnostim za  ureditev prostora za odmetavanje tovora.
  5. Vsi akterji – zlasti na državni ravni, pa tudi na lokalni, si aktivno prizadevajo  iskati investitorje za  poslovno logistični center Feniks.
  6. MORS in JGZ Letalski center Cerklje ob Krki po predhodno opravljeni analizi dosedanjega sodelovanja ter morebitnih predlogov sprememb obstoječe pogodbe pristopita  k podpisu dolgoročne pogodbe, skladne s predpisi o stvarnem premoženju države. Rok - do 30. 6. 2016.

 

Soglasje lokalne skupnosti k posodobitvi letališča dano pod pogojem razvoja civilnega dela letališča

Župan Ivan Molan je dejal, da je bil namen sestanka dosežen – ključnega pomena je, da so se sodelujoči na sestanku strinjali o potrebi po nadaljevanju aktivnosti za projekt Feniks (gospodarsko središče v povezavi s civilnim delom letališča) v katerega je bilo vloženega že veliko dela (že sprejet državni prostorski načrt), medresorska skupina pa bo s skupnimi močmi iskala investitorje za projekt tudi izven države.

Ministrstvo za obrambo se je zavezalo, da bo dolgoročno uredilo sodelovanja z JGZ Letalski center z novo, predvidoma petletno, pogodbo do 30. junija 2016. Župan Ivan Molan je prepričan, da bo perspektivna lokacija v Cerkljah ob Krki omogočila razvoj civilnega dela letališča, kar je bil tudi eden od pogojev, da je Občinski svet Občine Brežice pred leti dal soglasje k projektu posodobitve vojaškega letališča.

Ogled Letalskega centra

Dodatne omejitve civilnega letalskega prometa posledica poostrenih varnostnih razmer

Ministrica za obrambo Andreja Katič si želi nadaljevati dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo. Dejala je, da posodobitev vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki omogoča uporabo tudi civilnemu letalstvu, zato bo ministrstvo v sodelovanju z Agencijo za letalstvo in JGZ Letalski center ob novi pogodbi začrtalo smernice za nadaljnjo uporabo letališče infrastrukture v civilne namene. Opozorila je, da so se omejitve civilnega letenja v zadnjih mesecih povečale zaradi zaostrenih varnostnih razmer v državi.


 

Letalski center Cerklje ob Krki