Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

21.03.2016 / Sporočila za javnost

Odkrili spominsko ploščo na rojstni hiši dr. Jožeta Toporišiča

Deli na FBNatisni

Mostec – Na sončno sobotno dopoldne je v rojstnem kraju slovenskega jezikoslovca akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča potekala slovesnost ob odkritju spominske plošče. Pobuda za postavitev obeležja je del aktivnosti, s katerimi želi programski odbor Toporišičevo leto obeležiti spomin na vodilnega slovenskega jezikoslovca druge polovice 20. stoletja, ki bi letos praznoval 90. rojstni dan.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademik prof. dr. Tadej Bajd, ki je izpostavil izjemen pomen dela dr. Toporišiča, zavzetega varuha slovenskega jezika, katerega misel »Slovenščino je treba spoštovati tako, kot svoj jezik spoštujejo pripadniki velikih narodov.« je tudi geslo dogodkov Toporišičevega leta.

Zbrane na prizorišču pred Toporišičevo domačijo na Mostecu je pozdravil župan občine Brežice Ivan Molan. Župan  je dejal, da z odkritjem spominske plošče in preimenovanjem OŠ Dobova v OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova nekdanji častni občan Občine Brežice dobiva obeležja, ki bodo opozarjala na odločilni pomen slovenskega jezikoslovca.

V programu je sodelovala tudi Toporišičeva svakinja Terezija oz. Reza Toporišič, ki je zbranim predstavila ledinska imena vasi Mostec, kot jih je zapisal dr. Toporišič. Na citre sta zaigrali učenki Glasbene šole Brežice, recitacijo pesmi Tomaža Šalamuna pa je prispevala dijakinja Gimnazije Brežice.

marec 2016 Rojstna hiša dr. Jožeta Toporišiča na MostecuTopororišičeva domačija na MostecuPozdravni nagovor župana občine Brežice Ivana MolanaSlavnostni govornik predsednik SAZU dr. Tadej BajdOdkritje spominske ploščeNastop citrark iz GŠ BrežiceGospa reza Toporišič je prebrala ledinska imena vasi Mostec kot jih je zapisal dr. ToporišičSpominska plošča na rojstni hiši dr. Jožeta Toporišiča