Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

30.03.2016 / Sporočila za javnost

Civilne zaščite občine Brežice bo 2. aprila izvedla vajo iskanje pogrešanih oseb na in ob reki Krki

Deli na FBNatisni

Brežice, 29. marec - Civilna zaščita občine Brežice bo v sodelovanju z organizacijami, ki so del sistema civilne zaščite, v soboto, 2. 4. 2016, izvedla vajo »Iskanje pogrešanih oseb na ter ob reki Krki 2016«. Vaja se bo pričela ob 10. uri in bo predvidoma trajala do 12. ure, potekala bo ob reki Krki na zemljišču Milana Jamnika na Velikih Malencah. Na vaji bo sodelovalo približno 70 udeležencev prostovoljcev in 6 reševalnih psov. Gre za štiriurno napovedano praktično vajo, namenjeno celovitemu preverjanju pripravljenosti sistema civilne zaščite, ki jo organizira Štab Civilne zaščite občine Brežice. Vajo si bodo ogledali tudi gostje iz tujine in sicer direktor in vodstvo Civilne zaščite Spodnje Avstrije (Niederosterreichischer Zivilschutzverband), pri vaji bodo sodelovali tudi pripadniki Civilne zaščite občine Samobor.

Na novinarski konferenci so župan občine Brežice Ivan Molan, sodelavec za civilno zaščito občine Brežice Roman Zakšek, predstavnik Slovenske vojske major Aleš Zajc in predstavnik Kinološkega društva Brežice Matjaž Zanut predstavili potek in pomen vaje za vse sodelujoče. Izpostavili so pomen krepitve sodelovanja in pridobivanje izkušenj ob spoznavanju udeležencev, saj je od učinkovitega sodelovanja odvisna tudi uspešnost akcije.

Vaja CZ občine Brežice predstavitev na novinarski konferenci 2

Pri vaji bodo poleg Civilne zaščite občine Brežice sodelovali tudi: Slovenska vojska (Vojašnica Jerneja Molana) s helikopterjem Bell 412, Jamarska reševalna služba – Reševalni center Novo mesto (Jamarski klub Brežice), Društvo potapljačev Vidra Krško, vodniki reševalnih psov  Kinološkega društva Brežice in Kinološkega društva IZAR, Radioklub Elektron Brežice, Planinsko društvo Brežice, Kajak kanu kluba Čatež, Policijska postaja Brežice, ekipa Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Brežice, prostovoljni gasilci iz občine Brežice (PGD Krška vas) in občine Sevnica (PGD Sevnica), pripadniki Civilne zaščite občine Samobor in študenti Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Scenarij vaje je iskanje pogrešanih oseb, kar je zadnje čase zelo aktualna zadeva v slovenskem prostoru. Vaja je del rednega programa usposabljanja Civilne zaščite občine Brežice, Slovenske vojske in ostalih društev, ki so vključena v strukturo sistema civilne zaščite v brežiški občini.

Cilj vaje je izboljšati krizno upravljanje in vodenje Štaba Civilne zaščite občine Brežice, preveriti delovanje enot Civilne zaščite občine Brežice v sodelovanju z drugimi društvi, klubi in organizacijami iz mednarodnega, državnega in občinskega sistema zaščite, reševanja in pomoči.