Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

15.04.2016 / Župan

Ob obisku Toporišičeve rojstne hiše napoved postavitve obeležja v Ljubljani

Deli na FBNatisni

Brežice, Mostec, 14. april – Občino Brežice je obiskal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković z namenom ogleda rojstne hiše slovenskega jezikoslovca in akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča. Po pogovoru z županom Občine Brežice Ivanom Molanom o možnosti sodelovanja občin na področju turizma je župan Janković obiskal rojstno hišo dr. Jožeta Toporišiča na Mostecu. Srečal se je z ožjim programskim odborom Toporišičevega leta in predstavnikom Toporišičevih ambasadorjev v Ljubljani, ki so si za enega od ciljev zadali postavitev kipa dr. Toporišiča v prestolnici, kjer je akademik večino časa bival in ustvarjal. Župan Janković je že med obiskom Mosteca obljubil svojo podporo pri postavitvi kipa v Ljubljani, ta naj bi bil postavljen oktobra, ob 90. letnici rojstva dr. Toporišiča.

Dr. Jože Toporišič – rojen na Mostecu, ustvarjal v Ljubljani

 

Na Mostecu se je z županom Zoranom Jankovićem srečal ožji programski odbor Toporišičevega leta (v sestavi predstavnice Civilna pobuda v spomin dr. Jožetu Toporišiču Mostec Irene Majce, direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenke Černelič Krošelj in direktorice Knjižnice Brežice mag. Tee Bemkoč), in predstavnik ambasadorjev dr. Toporišiča v Ljubljani dr. Leopold Zonik.

IMG 7316

Arhitekt in oblikovalec spominske ploščeObisk Brežice, Mostec 14. april 2016  01

Spominsko obeležje je predstavil oblikovalec in arhitekt Dušan Blatnik, o izjemnem delu dr. Toporišiča pa je spregovorila doc. dr. Helena Dobrovoljc iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije  znanosti in umetnosti.

Obisk Brežice, Mostec 14. april 2016  04

Obisk Brežice, Mostec 14. april 2016  09

Županu Jankoviću je dobrodošlico na Mostecu izrekla lastnica Toporišičeve domačije in ljudska pesnica Reza Toporišič, ki ga je povabila na ogled sobe, kjer je jezikoslovec včasih bival. Z ljubljanskim županom se je srečal tudi sin dr. Jožeta Toporišiča, Andrej Toporišič.

 

O možnostih sodelovanja med Ljubljano in Brežicami na področju turizma

Župan Ivan Molan in župan Zoran Janković sta govorila tudi o možnostih povezovanja občin na področju turizma, saj sta obe občini turistično dobro razviti. Strinjala sta se o vzajemni promociji turistične ponudbe obeh krajev, predvsem preko Turistično-informacijskih centrov. Ljubljana kot prestolnica in občina Brežice s termami, vodnimi športi ter kolesarstvom in pohodništvom imata dobre prometne povezave in se glede turistične ponudbe dobro dopolnjujeta.

Obisk Brežice, Mostec 14. april 2016  11