Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

20.04.2016 / Zanimivo

Na okrogli mizi razpravljali o financiranju športa v brežiški občini

Deli na FBNatisni

Brežice - V torek, 19.4.2016, se je v prostorih Mladinskega centra Brežice odvijala dobro obiskana okrogla miza na temo financiranje športa v občini Brežice. Na okrogli mizi so s strani Občine Brežice sodelovali župan Ivan Molan, vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Patricia Čular in strokovni sodelavec za področje športa Matija Kolarič, ostali udeleženci pa so bili predstavniki športnih organizacij v občini. Cilj okrogle mize je bil konstruktivna razprava, namenjena iskanju predlogov za izboljšanje in posodobitev dosedanjega sistema sofinanciranja.

Po uvodnem pozdravu župana Ivana Molana je sledila predstavitev Pravilnika za izbor in sofinanciranje programov športa v občini Brežice. Predstavitev je vodil strokovni sodelavec Matija Kolarič, ki je predstavil tudi način sofinanciranja in razdelitev sredstev v tekočem letu. Izpostavljeni so bili predlogi strokovne komisije, ki je ocenjevala prispele vloge.

06-IMG 0289

Pravilnik – predlogi in pripombe

Po predstavitvi se je pričela debata med udeleženci, ki so nanizali nekatere predloge in pripombe. Spremembe Pravilnika so prisotni podprli z željo, da postopek poteka počasneje in premišljeno. Želja vseh predstavnikov športnih organizacij je odprava omejitev šestih podprtih programov, kar po njihovem mnenju ovira delo klubov. Pripombe o dosedanjem Pravilniku se nanašajo na različno upoštevanje specifik posameznega športa in zaračunavanje ur za izvedbo tekmovanj. Društva, ki vadbo izvajajo v objektih, katera niso v lasti Občine Brežice, menijo, da niso v enakopravnem položaju, saj plačujejo drugačno ceno najema in delež sofinanciranja. Nekateri udeleženci so predlagali tudi nadzor nad izvajanjem programov, ki so sofinancirani iz proračunskih sredstev.

13-IMG 0396

Izpostavljena je bila uspešna izvedba kar nekaj regijskih projektov v izvedbi Športne zveze Brežice in pomemben dosežek pri enakopravnosti vseh športov, saj se v občini Brežice ne daje prednosti samo enemu športu ali klubu. Predstavniki Športne zveze Brežice so predstavili delo Olimpijskega komiteja, ki pripravlja enoten Pravilnik za celotno Slovenijo, kot tudi podporno aplikacijo za vodenje samega razpisa in enakovrednega točkovanja na državnem nivoju.

Upravljanje in uporaba športnih objektov in površin

Sledila je predstavitev Simone Zupančič, direktorice Zavoda za šport, ki je med drugim predlagala, da se pred prijavo na občinski razpis za sofinanciranje športa uskladijo prijavljene ure uporabe objektov društev z Zavodom. Opozorila je namreč na nizko realizacijo ur, saj Občina iz proračuna plačuje delo Zavodu po realizaciji. Hkrati pa v posameznih primerih prihaja do nezmožnosti izrabe odobrenih ur, ker so športu namenjeni objekti že zasedeni.

Slišati je bilo mnenja, da je upravljanje športnih objektih predrago, zato so nekateri predstavniki športnih organizacij predlagali prenos upravljanja na klube oziroma kar na Občino Brežice.

Investicije in nadaljnje delo

Ob zaključku dvourne razprave so bile izpostavljene investicije na področju športa. Župan Ivan Molan je povedal, da so bila v preteklem obdobju izvedena obsežna investicijska vlaganja na področju športa. Napovedal je manjša vlaganja v športno infrastrukturo v prihodnje zaradi prednostnega vlaganja v osnovne šole, kjer se bodo urejale tudi telovadnice.

Srečanje predstavnikov Občine s predstavniki športnih organizacij (aktivno udeleženim v športu, športnim društvom, prijaviteljem na razpise, vaditeljem športa in vsem ostalim zainteresiranim ) je bila dobra priložnost za izmenjavo mnenj in predlogov glede novega Pravilnika in upravljanja s športno infrastrukturo. Na podlagi prejetih pripomb in predlogov bo Občina Brežice lahko pripravila predlog načina sofinanciranja programov športa za leto 2017 in o morebitnih spremembah dovolj zgodaj obvestila vse izvajalce. Prav tako bo Občina izvedla akcijski načrt in pogovore ter oglede na terenu z namenom oblikovanja najboljših rešitev za nadaljnji uspešni razvoj športa v občini.

15-IMG 0398