Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.05.2016 / Sporočila za javnost

Na delovnem srečanju o možnostih čezmejnega sodelovanja

Deli na FBNatisni

Brežice, maj – Na pobudo Občine Brežice in Zagrebške županija so se 4. maja na delovnem srečanju v Brežicah sestali predstavniki posavskih občin in predstavniki županije. Na srečanju, ki je potekalo v prostorih Posavskega muzeja Brežice, so udeleženci govorili o skupnih področjih za sodelovanje v obliki čezmejnih projektov, za katere bi skupaj kandidirali na razpisih v novi evropski finančni perspektivi. Sodelujoči so se dogovorili o podpisu dogovora v mesecu juliju in bo osnova za pripravo skupnih projektov.

Kot je dejal gostitelj srečanja, župan Občine Brežice Ivan Molan, je dogovor potreben zaradi različnega sistema lokalne samouprave – v sosednji Hrvaški je pridobivanje evropskih sredstev preko projektov v pristojnosti županij, v Sloveniji pa lahko kandidirajo občine same, zato bodo dogovor o medsebojnem sodelovanju z Zagrebško županijo podpisale tudi vse posavske občine.

Po besedah župana Ivana Molana bo dogovor osnova za pripravo skupnih projektov, že sedaj pa se obmejne občine uspešno povezujejo na področju športa in kulture. Poleg reke Save Posavje in Zagrebško županijo povezujejo tudi izobraževanje, gospodarstvo, kmetijstvo (še posebej sadjarstvo in vinogradništvo), zato župan Ivan Molan verjame, da bo mednarodno sodelovanje priložnost za uspešno pridobivanje evropskih sredstev za projekte, ki bodo občanom omogočili višjo kakovost bivanja.

IMG 8022IMG 8032

Vodja hrvaške delegacije, podžupan Zagrebške županije, Rudolf Vujević, je dejal, da želi Zagrebška županija v sodelovanju s Posavjem izkoristiti možnosti za pridobivanje evropskih sredstev na področjih, ki jih želita obe regiji razvijati.  Pregovorno dobri odnosi med domačini na obeh straneh meje in vsebinski projekti, pri katerih so obmejne občine že sodelovale ali sodelujejo (Remedisanus, Pot medičarstva in lectarstva, projekt šolskih vrtov pri osnovnih šolah) so po mnenju podžupana Vujević dobra popotnica za prihodnje sodelovanje.

Novinarska konferenca po srečanju predstavnikov Posavja in Zagrebške županije

Delovnega srečanja s predstavniki Zagrebške županije so se udeležili tudi župan Občine Krško mag. Miran Stanko, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, župan Občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, direktorica občinske uprave Občine Radeče Brigita Stopar in direktor Regionalne razvojne agencije Posavje Martin Bratanič.