Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.06.2016 / Projekti

Na Borštu predstavili projekt Občuti svobodo vode

Deli na FBNatisni

Občina Brežice je v zelenam okolju Boršta 27. maja, ko obeležujemo svetovni dan multiple skleroze, predstavila aktivnosti mednarodnega projekta Občuti svobodo vode (Feel the freedom of the water), ki poteka od januarja letos pa vse do konca leta 2018. Informativnega dneva so se udeležili tudi uporabniki Varstveno delovnih centrov iz Posavja, učenci OŠ dr. Mihajlo Rostohar Krško in člani društva Sonček, ki so se po zaključeni predstavitvi preizkusili v vodnih športih (SUP, kajak in kanu, ...). Na informativnem dnevu so imeli sodelujoči priložnost, da povedo predloge in mnenja, kaj vse bi si v sklopu projekta še želeli in kako naj bodo vadbe organizirane, da bodo kar najbolj prijazne do sodelujočih.

IMG 1888IMG 1850

IMG 1715

Projekt Občuti svobodo vode namenjen ljudem z invalidnostjo

Projekt Občuti svobodo vode je v prvi vrsti namenjen invalidom - s telesno ali duševno okvaro posameznika. Skladno z dokumentacijo smo šport namenili VSEM. Občina Brežice želi skozi projekt vzpostaviti boljšo dostopnost tako za javno športno kot za javno namestitveno infrastrukturo. S številnimi projektnimi aktivnostmi stremimo k cilju občine prijazne invalidom.

IMG 1644

Občina Brežice s projektom Občuti svobodo vode uresničuje vizijo na področju evropskih vsebinskih projektov, ki so financirani direktno iz Evropske Komisije. Po uspešno zaključenih Mednarodnih glasbenih delavnicah I in II ter projektu Šport za zdravo starost, nadaljuje pot zagotavljanja dostopa do športnih aktivnosti vsem občankam in občanom. Kot edina slovenska občina je bila brežiška občina med 17 izbranimi projekti iz vse Evrope, in tudi tokrat je z dobro pripravljeno projektom prejela maksimalno 80% evropsko sofinanciranje.

 

Lokalni partnerji pripravili aktivnosti informativnega dne

Občina Brežice, ki je nosilka projekta, je z lokalnimi partnerji (ŠD Muha, KKK Čatež in SUP Čatež) pripravila informativno-športni dan vodnih aktivnosti po meri invalidov oziroma spoznavanje z vodnimi športi projekta Občuti svobodo vode.

V mednarodnem projektu »Občuti svobod vode« sodeluje sedem (7) partnerjev, poleg slovenskih partnerjev: Občine Brežice, Fakultete za informacijske študije iz Novega mesta in društva Vilinski ključ iz Kranja aktivnosti dopolnjujejo še hrvaški, francoski, irski in češki partner.

IMG 1705

Načrtovane aktivnosti projekta

 

Pomembnejše projektne aktivnosti, ki bodo ustvarjale občino Brežice prijaznejšo invalidom in se bodo v sodelovanju z vsemi vami tu prisotnimi odvijale v naslednjih dveh letih in pol, so:

  • razvoj pontona za dostop invalidov do vodnih športov;

  • izobraževanja lokalnih trenerjev za delo z invalidi;

  • spremljanje otrok v procesu vstopa v šport;

  • nakup opreme za lokalna društva za izvedbo aktivnosti;

  • raziskava stanja v občini Brežice in priprava dokumenta: akcijski načrt, ki bo vseboval predloge izboljšav dostopnosti (v prvi vrsti do športnih objektov);

  • brezplačno vodeni treningi na zunanjih fitnes napravah, v kajak kanuju in v wakeboardu;

  • promocija projekta na univerzijadi (julij, Zagreb), kar želimo izkoristiti tudi za turistično promocijo občine;

  • del mladinski hotela preurediti v primernega za dostop in bivanje invalidov;

  • organizacija tedenska športnega tabora za invalide v Brežicah;

  • vodne zimske vadbe s fizioterapevtko in še mnogo manjših aktivnosti.

Ob zaključku predstavitvenega dela se je vodja projekta, podžupanja Občine Brežice Katja Čanžar, zahvalila projektni ekipi.  Dejala je, da ima veliko zaupanje v ekipo, ki jo druži pomemben cilj - v občino Brežice pripeljati nekaj novega, dobrega in zdravega za vse. 

*************************************************************************************************

Povezava do spletne strani projekta http://www.freedomofthewater.eu/.

O projektu Občuti svobodo vode na portalu  RTV SLO - "Šport ni ekskluzivna pravica, temveč priložnost za vse" - http://www.rtvslo.si/dostopno/novica/328