Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.06.2016 / Zanimivo

V Brežicah aktivni v projektu Starejši za starejše

Deli na FBNatisni

Društva upokojencev občine Brežice so že vrsto let aktivni izvajalci državnega projekta »Starejši za starejše«. Z delom številnih prostovoljk in prostovoljcev razsvetljujejo vsakdan starostnikov. Gre za nudenje in prejemanje manjših pomoči med starostniki, starejšimi od 69 let.

Statistika

V Sloveniji je 340.000 starejših od 65 let. Napovedi kažejo, da bo leta 2050 blizu 1.000.000 starostnikov starih nad 69 let. V občini Brežice je delež starejših od 69 let 14,79%, kar je za dober procent nad deležem celotne države. Potrebno je vnaprej poiskati ustrezne odgovore na izzive s katerimi se srečujemo ob vse večjem staranju prebivalstva in ustrezne oblike pomoči.

O projektu »Starejši za starejše«

Tudi zato Občina Brežice nadaljuje odlično sodelovanje z Društvom upokojencev Brežice, Društvom upokojencev Dobova - Kapele in Društvom upokojencev Bizeljsko v projektu »Starejši za starejše«. 56 prostovoljk društev je do konca leta 2015 v projekt vključilo 2.989 starejših na območju občine in izvedlo 2.552 obiskov. Za izvajanje projekta bo Občina, v okviru javnega razpisa za programe zdravstvenega in socialnega varstva, v letu 2016 zagotovila 3.000 EUR sofinanciranja. Finančno Občina program, ki se izvaja od leta 2008, podpira od leta 2014.

Aktivni v projektu si prizadevajo spoznati težave starejših, ki živijo doma. Večina jih namreč želi starost preživeti v lastnih gospodinjstvih, odhod v dom pa je le primer skrajne sile, ko je bivanje doma, zaradi bolezni ali onemoglosti, oteženo. S starostniki preživljajo del prostega časa in jim, v kolikor se strinjajo, poiščejo tudi drugo vrsto pomoči.  

Povedati, da nekdo potrebuje pomoč in da so ure osamljenosti zelo dolge, ni nič napačnega. Odhod iz lastnega gospodinjstva je lahko težka odločitev, zato je eden izmed dobrih načinov, da se preko projekta Starejši za starejše najde možnost, da ostanejo v znanem domačem okolju. Pomoč pri gospodinjenju, druženju in iskanje dobrih načinov ter praks, je dober korak do tega.

Kako poteka projekt v občini Brežice

Bistvo projekta je v prostovoljnem delu društev upokojencev, ki ga izvajajo v svojem okolju. Z organizacijo obiskov vseh krajanov, starejših od 69 let, želimo predvsem ugotovitvi, kako starejši živijo na svojih domovih, njihove potrebe po pomoči in kdo jo že dobiva, kar zastavlja ta projekt. Pridobljene informacije, v kolikor so starejši pripravljeni na sodelovanje, posredujejo tudi pristojnim službam (občini, RK, Karitasu, Domu upokojencev, patronažni službi lokalnega zdravstvenega doma, Centru za socialno delo, Zavodu za pomoč na domu, privatnim organizacijam, ki organizirajo pomoč na domu in drugim nevladnim organizacijam, ki delujejo na tem področju). Pomoč vrstnikom skušajo organizirati tudi z druženjem, svetovanjem in najrazličnejšo laično pomočjo. Pri osebah, ki izjavijo, da potrebujejo pomoč, izvajajo redne obiske in spremljajo kakovost pomoči in njihovo zadovoljstvo. Najpomembnejši doprinos pa so podatki, ki bodo zbrani (samo za statistične potrebe v številkah, brez osebnih podatkov). Na podlagi analize teh podatkov bo mogoče vplivati na občinsko in nacionalno politiko pomoči starejšim na domu.

Podpora Občine tovrstnim projektom

Projekt je bil v preteklem letu predstavljen tudi v Evropskem parlamentu, kjer je bil zelo dobro ocenjen. Težave pa se vedno pojavijo pri zagotavljanju denarnih sredstev. Veseli nas, da smo lahko tudi starejši generaciji ponudili uspešne projekte, med katerimi sta tudi Migam za računalnikom in Šport za zdravo starost.

Vsi, ki ste upokojeni in morda tudi člani društva upokojencev ali pa bi si želeli obiska, vabljeni k sodelovanju. Še več informacij lahko pridobite s strani Društva upokojencev ali sodelavcev občine. Aktivni ste lahko na obeh straneh delovanja, tako kot z nudenjem pomoči, kot tudi s prejemanjem. Obrnete se lahko na: pokrajinsko koordinatorico Posavja programa Starejši za starejše, Ida Križanec  051 424 028 ali koordinatorico programa Starejši za starejše v DU Brežice, Ana Kalin  041 690 291.