Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

27.06.2016 / Zanimivo

Na otvoritvenem dogodku festivala »Brežice, moje mesto« izbrali najboljši festivalski kruh

Deli na FBNatisni

Brežice, 24. junij – Poletni festival »Brežice, moje mesto« 2016 je odprl svoja vrata z Dnevom kruha, vina in salam, ki je na grajskem dvorišču ob glasbeni spremljavi domačih narodno-zabavnih ansamblov predstavil lokalne dobrote – domače salame, sir in lokalno vino. Že 3. leto zapored pa se je v okviru kulinaričnega dogodka odvilo tekmovanje v peki domačega kruha, kjer je letos sodelovalo 37 mojstric oz. mojstrov peke. Strokovna komisija je ocenjevala videz, strukturo in okus kruha ter na podlagi najvišjega števila osvojenih točk odločila o zmagovalcu. Najboljši festivalski kruh je spekla Veronika Fabinc iz Črnca, drugo mesto je pripadlo Veri Krištof iz Bizeljskega, tretja nagrada pa je šla v roke Alojzu Levičarju iz Krškega.

Zmagovalka Veronika Fabinc pravi, da je zadnji trenutek spekla kruh in ga prinesla na ocenjevanje. Na vprašanje o receptu za najboljši kruh odgovarja, da nima posebnega recepta: »Vzamem moko, pa vse to kar je potrebno. Zmešam, pa veliko ljubezni in to mora ratat. Misliš na tiste, ki bodo to jedli.«

Od leve proti desni  drugouvrščena Vera Krištof, tretjeuvrščeni Alojz Levičar, zmagovalka Veronika Fabinc, župan Občine Brežice Ivan Molan in vodja komisije, pekovski mojster Franci Planinc

Vodja projekta Tekmovanje v peki kruha Patricia Čular (vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Občine Brežice), je dejala, da želi Občina Brežice s tekmovanjem poudariti pomen kruha v našem vsakdanjem življenju. Domači kruh pa se tudi odlično prilega k siru, suhomesnim izdelkom in lokalnim vinom iz obeh vinorodnih okolišev, ki jih ponujajo domači proizvajalci na Dnevu kruha, vina in salam.

Najboljši trije festivalski kruhiDan kruha, vina in salam 49Dan kruha, vina in salam 47

Strokovno komisijo, ki je ocenjevala videz, strukturo (sredico) kruha in njegov okus, je vodil pekovski mojster Franci Planinc. Komisija za naslednje leto že pripravlja predlog, s katerim bodo bolj natančno določili pogoje sodelovanja. Kruh bo pečen iz določene količine moke (1 kg), v obliki hlebca (brez modelov), ocenjevali bodo dodelavo hlebca, ter kruhe razvrstili v kategorije belih oz. črnih in prazničnih kruhov.

Dan kruha, vina in salam 05Dan kruha, vina in salam 22Vinogradnika, dobitnika prehodnega pokala

Pred razglasitvijo najboljšega kruha je župan Ivan Molan podelil tudi prehodna pokala zmagovalcema letošnjega izbora "Županovega vina" Stanislavu Barkoviču iz Društva vinogradnikov Jesenice-Dolina za cviček PTP in Tomažu Jazbecu iz Društva vinogradnikov Bizeljsko za belega bizeljčana PTP.

Uvodni dogodek festivala je namenjen povezovanju turističnih društev, aktivov kmečkih žena, vinogradniških društev in salamarjev, ki s svojim delom in ponudbo prispevajo k pomembnim turističnim produktom ter dobesedno sooblikujejo okus turizma občine, vsako leto pa je dogodek vse bolj obiskan s strani turistov, obiskovalcev Brežic iz drugih krajev, ki jih navdušuje brežiška kulinarika.