Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

07.07.2016 / Sporočila za javnost

Občina Brežice in Univerza v Mariboru podpisali sporazum o sodelovanju

Deli na FBNatisni

Župan občine Brežice Ivan Molan in rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar sta danes podpisala Sporazum o sodelovanju na področju trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja z Občino Brežice. Po besedah rektorja želi mariborska univerza s pozitivnim zgledom v sodelovanju z lokalno skupnostjo ustvariti okolje, ki bo z razvojem, ustvarjanjem in prenašanjem ključnih znanj pripomoglo h kakovostnemu, uravnoteženemu gospodarskemu, trajnostnemu in družbeno odgovornemu razvoju občin, Univerze v Mariboru in Republike Slovenije. Univerza v Mariboru tako s svojim znanjem, raziskavami in strokovnostjo postaja osrednji prostor povezovanja z gospodarstvom in identificiranimi realnimi razvojnimi potrebami iz lokalnih skupnosti.

 

Za učinkovito pridobivanje evropskih razvojnih sredstev je ključno, da se čimprej zagotovi ustrezne vire, s katerimi se bodo na izvedbenem nivoju ustvarjale prave dodane vrednosti.

 

Podpis sporazuma med Univerzo v Mariboru in Občino Brežice 22

 

»Univerza v Mariboru je prevzela razvojno iniciativo v Vzhodni kohezijski regiji. Z doslej izvedenimi razvojnimi aktivnosti, smo skupaj z našimi razvojnimi deležniki, med katere danes formalno vstopata tudi  Občina Krško in Občina Brežice, ustvarili velik razvojni potencial. A le tega je potrebno vseskozi nadgrajevati. Za učinkovito pridobivanje evropskih razvojnih sredstev je ključno, da se čimprej zagotovi ustrezne vire, s katerimi se bodo na izvedbenem nivoju ustvarjale prave dodane vrednosti. Predvsem je pomembno, da vsaj del sredstev iz naslova Tehnične pomoči pri pripravi evropskih razpisov dejansko pride v Vzhodno kohezijsko regijo, saj danes več kot 95% teh sredstev ostane v Zahodni kohezijski regiji. S tem bodo ustvarjeni osnovni pogoji za to, da bodo razvojna sredstva prišla v gospodarstvo in lokalne skupnosti regije, ki jih najbolj potrebujejo«, je poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

 

 Podpis sporazuma med Univerzo v Mariboru in Občino Brežice 27

 

»Občina Brežice se je odločila za ustanovitev fakultete z vizijo doseči več ciljev. Glavni cilj je mladim v Posavju omogoči dostopnejši študij, pridobiti verodostojno izobraževalno inštitucijo z ugledom v širšem prostoru, ki bo mladim zagotovila kakovostno znanje, gospodarstvu pa strokovne kadre in podporo. Podpis sporazuma z Univerzo v Mariboru pomeni nadgradnjo odnosa med Fakulteto za turizem in Občino Brežice,  saj prehajamo iz odnosa občine kot financerja v partnerski odnos na področju iskanja sredstev za razvoj. Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi lažje in uspešneje kandidirali za evropska sredstva,« je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan.

 

Sporazum o sodelovanju na področju trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja je Univerza v Mariboru podpisala tudi z Občino Krško.