Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

30.08.2016 / Projekti

Novo dvigalo v prostorih gradu Brežice povečuje dostopnost za obiskovalce

Deli na FBNatisni

Brežice, 30. avgust – Na današnji novinarski konferenci sta župan občine Brežice Ivan Molan in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj predstavila novo pridobitev v gradu – dvigalo za obiskovalce ter podatke o delovanja muzeja v 1. polovici leta. Vgraditev osebnega dvigala v prostorih Posavskega muzeja Brežice je del projekta celovite obnove gradu, ki poteka od leta 2006 dalje. Z vgradnjo dvigala je dostop do muzejskih zbirk in drugih prostorov omogočen tudi gibalno oviranim ter vsem obiskovalcem, ki jim stopnice predstavljajo oviro.

Posavski muzej Brežice je v prvi polovici leta naštel 135 prireditev, od tega kar 52 dogodkov v lastni organizaciji. Izvedli so 25 programov za popularizacijo (med temi tudi 2. grajsko dogodivščino, večdnevno počitniško aktivnost za otroke), skupno so zabeležili 21.485 obiskovalcev, kar je več kot v lanskem letu (v istem obdobju lani je bilo vseh obiskovalcev 18.897).

Veseli so povečanja obiska v muzeju, okrepili so tudi ponudbo v muzejski trgovini, kjer so obiskovalcem ponudili nove spominke, ki so jih razvili in izdelali v konservatorsko-restavratorski delavnici (nakit iz tolčene pločevinaste medenine, medaljončki z motivi iz Viteške dvorane, okrasni magneti,...). Muzej je s svojo aktivno vlogo zaslužen tudi za to, da je bil vpisan 3. 8. 2016 v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije Brod na Mostecu, za kar je muzej poslal pobudo že l. 2012.

Novinarska konferenca 1Novinarska konferenca 2

O investiciji

Kot je dejal predstavnik investitorja, župan Ivan Molan, je projekt med finančno manjšimi v občini, vendar je izrednega pomena za muzej, obiskovalce ter občane. Dostop do prireditev in muzejskih zbirk bo olajšan tako gibalno oviranim kot mladim družinam z vozički in starejšim obiskovalcem.

Vgrajeno dvigalo je na električni pogon, brez strojnice, z nosilnostjo 630 kg oz. 8 oseb, s hitrostjo 1,0 m/s. Višina jaška je 17,25 m, s petimi (5) postajami in petimi (5) vhodi. V sklopu izvedene investicije je bil dvigalni jašek poglobljen, tako da je možen dostop z dvigalom tudi v kletne prostore na zahodni strani gradu.

Sredstva za izvedbo investicije je zagotovila Občina Brežice v višini 64.581,71 evrov (izvedena dela, nadzor in varstvo pri delu).  Izvajalec del je bilo v postopku javnega naročanja izbrano podjetje SL-inženiring d.o.o. Boršt s podizvajalcem podjetjem Schindler Slovenija d.o.o. Ljubljana (dobavitelj dvigala), projekt je pripravilo podjetje Savaprojekt d.d. Krško, ki je tudi izvajalo strokovni nadzor.

Dvigalo v graduOd leve proti desni Anica hribar vodja oddelka za investicije, občinsko premoženje in javna naročila direktorica PMB Alenka černelič krošelj in župan Ivan MolanSimbolična predaja novega dvigala v namen

Načrtovane investicije v gradu za prihodnje

Ker v objektu še ni poskrbljeno za sprejem gostov in nemoten dostop do prostorov uprave in muzeja, se v pritličju objekta, na vhodu v objekt, predvideva ureditev sprejemne recepcije z muzejsko trgovino in ureditev sanitarij za obiskovalce – razpis za izbor izvajalca, ki je v domeni občine, je v teku. Upoštevaje potek izbora se predvideva, da bi se dela lahko pričela v jeseni 2016 in zaključila spomladi 2017.

Do konca celovite prenove gradu bo potrebno izvesti še celovito statično sanacijo severnega, zahodnega in južnega trakta gradu, zamenjavo vseh električnih in strojnih instalacij, zamenjavo stavbnega pohištva, urediti nove finalne tlake, urediti glavno stopnišče, sanacijo fresk na stopnišču in kapelici ter stanskih poslikav v Viteški dvorani, zamenjavo strešne kritine in ureditev finalnega izgleda grajskega dvorišča.

Za izvedbo preostalih del bo potrebno po oceni lastnika zagotoviti še približno 6 milijonov evrov, za kar bo občina skušala pridobiti tudi evropska in državna sredstva, v kolikor bodo na voljo razpisi za tak namen.