Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

28.11.2016 / Župan

Dijaki brežiške gimnazije na sprejemu pri županu občine Brežice

Deli na FBNatisni

Brežice, 28. november – Župan občine Brežice Ivan Molan je sprejel dijakinje in dijaka 3. letnika Gimnazije Brežice, ki so se uspešno udeležili zaključka mednarodno tekmovanje Svetovni pokal znanja (The World's Scholar's Cup), ki se je odvijalo med 18. in 21. novembrom na univerzi Yale v Združenih državah Amerike. Župan Ivan Molan je dijakom čestital za odlične rezultate, s katerimi so dokazali kakovost izobraževalnega sistema v občini in Sloveniji, spodbudno okolje in odlično usposobljenost učiteljev.

Na tekmovanju v Ameriki so sodelovali Sara Rožman Atekšek, Živa Bezjak, Gala Margita Štiglić, Luka Pesjak, Tim Medved in Barbara Štorman. Dijaki so se pripravljali pod vodstvom mentorice, profesorice angleškega jezika na Gimnaziji Brežice Mateje Raušl, ki je dijake tudi spremlja na njihovi poti v ZDA.

Štiri zlate medalje in dve srebrni medalji

Kot skupina so Živa Bezjak, Tim Medved in Luka Pesjak osvojili zlato medaljo iz dela Scholar's Bowl. Posamezno sta Živa Bezjak in Barbara Štorman osvojili srebrno medaljo pri pisanju eseja. Živa Bezjak je osvojila še zlato medaljo kot najboljša dijakinja brežiških gimnazijcev. Sara Rožman Atelšek in Gala Margita Štiglić pa sta osvojili Da Vincijevo zlato medaljo.

Tekmovanja se je udeležilo okoli 700 srednješolcev iz 38 držav celega sveta. Na tekmovanju je bila večina udeležencev iz mednarodnih šol ali šol, kjer je angleščina kot materni jezik, zato veljajo iskrene čestitke brežiškim gimnazijcem za osvojene medalje na tekmovanju,  za katerega so se morali v tujem jeziku naučiti še šest predpisanih tem.

Dragocene izkušnje in nova poznanstva

Po besedah dijakinje Gale Margite Štiglić je sodelovanje na mednarodnem tekmovanju, v katerem so si dijaki ogledali tudi univerze Yale, Harvard in MIT, odprlo nova obzorja, poznanstva z vrstniki iz drugih držav ter spoznanja, kako je živeti v veliki državi in kakšne so možnosti za njihovo prihodnost. Dijaki so se dogovorili z mentorico Matejo Raušl in ravnateljem Urošem Škof, da bodo tudi v l. 2017 sodelovali na mednarodnem tekmovanju, zato v svoje vrste vabijo dijake, da se jim pridružijo.

Tema letošnjega tekmovanja je bila Nepopoln svet (Imperfect world), tekmovalci pa so morali na to temo pisati esej, opraviti debate za in proti, dokončati teste s področja umetnosti, znanosti, bolezni, javnega zdravstva, zgodovine goljufanja, politike, literature, pravosodja ter tekmovati v kvizu. Tekmovanje je najprej potekalo na regionalni ravni v Ljubljani, ki ga je za jugozahodni Balkan gostila OŠ Danile Kumar, od tam so se ekipe uvrstile na svetovni krog v Bangkok (Tajska), kjer je sodelovalo 3.000 otrok z vsega sveta, najboljši pa so napredovali v ZDA na Yale.

IMG 2067IMG 2068IMG 2069IMG 2070IMG 2073IMG 2076IMG 2077IMG 2083