Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

13.12.2016 / Sporočila za javnost

Decembrska seja brežiškega občinskega sveta

Deli na FBNatisni

Brežice, 13. december – Člani in članice Občinskega sveta Občine Brežice so na 15. in zadnji letošnji seji soglasno podprli Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o proračunu Občine Brežice za leto 2017, ki namenja več sredstev za dokončanje nove stavbe OŠ Cerklje ob Krki. Najem kredita v višini pol milijona evrov bo Občini Brežice omogočil zgodnejše izvedbo javnega naročila za opremo šole (športna oprema, kuhinja, ipd.) in selitev šolarjev v nove prostore že v 2017.

V sklopu rebalansa proračuna je zagotovljenih tudi za 100.000 evrov  več za pločnik v Trebežu, od rondoja Spodnja Pohanca do Trebeža. Občina Brežice in Direkcija RS za infrastrukturo bosta v skladu s sporazumom na podlagi skupnega javnega naročila uredili pločnik in državno cesto – občina bo zgradila pločnik, direkcija pa modernizirala cesto.

20161212 183626

V nadaljevanju so člani občinskega sveta potrdili poslovni načrt javnega podjetja Komunala Brežice d.o.o. za leto 2017 in program izvajanja gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode, zbiranja komunalnih odpadkov, obdelave komunalnih odpadkov, upravljanja tržnice, pogrebne in pokopališke dejavnosti, vzdrževanje zelenic in javnih površin za leto 2017 ter razvojni plan podjetja in program za obvladovanje kakovosti poslovanja.

Dosežki javnega podjetja, predvsem zagotavljanje kakovostnih storitev po ugodnih cenah, ki so po analizi med najnižjimi v Posavju in na Dolenjskem, ter zadovoljstvo uporabnikov dokazujejo upravičenost ustanovitve javnega podjetja, ki je v 100-odstotni lasti občine. V prihodnje se javno podjetje želi širiti na področje socialnega podjetništva, kjer bi lahko zaposlovali težje zaposljive občane, ter krepiti svoje delovanje z nekaterimi tržnimi dejavnostmi.

Svetniki so potrdili tudi Sklep o določitvi višine znižanja najemnine za poslovne prostore za leto 2017, kar pomeni, da bodo najemnine za društva, ki najemajo poslovne prostore v lasti in v upravljanju Občine Brežice, za 50% nižje . S tem ukrepom Občina Brežice v skladu s proračunskimi zmožnostmi pomaga društvom, klubom  in podobnim organizacijam, da z zmanjšanjem finančnega bremena najemnine lažje opravljajo svoje osnovno poslanstvo.

Na seji je bil sprejet še še Sklep o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč v občini Brežice  - po štirih letih nespremenjene vrednosti točke se je ta uskladila glede na rast življenjskih potrebščin za zadnja štiri leta. Povišanje vrednosti točke je minimalno, saj za objekt velikosti 100 m2 pomeni povišanje plačila za 3 cente (0,03 EUR).