Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

04.01.2017 / Župan

Srečanje prostovoljk projekta Starejši za starejše

Deli na FBNatisni

Brežice, december – Občina Brežice je pripravila prednovoletno srečanje prostovoljk projekta Starejši za starejše – za višjo kakovost življenja doma, ki delujejo v občini Brežice. Prostovoljke v sklopu projekta obiščejo občanke in občane starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem kako živijo in jim poskušajo organizirati pomoč, če jo ti potrebujejo. Gostitelj srečanja, župan Ivan Molan, je podpornik dela društev in zagovornik prostovoljstva kot dodane vrednosti našega okolja.

Zbranim predstavnikom društev upokojencev, ki sodelujejo v projektu, in prostovoljkam se je župan Ivan Molan zahvalil za pomembno delo s katerim prispevajo k višji kakovosti življenja starejših občank in občanov. Kulturno-zabavni del srečanja so pripravili Pleteršnikov ljudski pevci iz Pišec in Pišečka Mica s svojimi življenjskimi modrostmi, dogodek pa je povezovala Vesna Kržan.

Starejši za starejše 11Starejši za starejše 1Starejši za starejše 128

Občina letno nameni podporo več kot 220 društev

Življenje in podobo brežiške občine aktivno ustvarjajo številna društva, ki delujejo na različnih področjih življenja. Občina Brežice vsako leto preko javnih razpisov podpre več kot 220 društev pri izvajanju njihovih letnih programov in projektov. Aktivna društva s številnimi člani so tudi društva upokojencev, ki izvajajo aktivnosti na področju zdravstva, sociale in športa. Med aktivnostmi je tudi izvajanje nacionalnega projekta Starejši za starejše, ki je zelo pomemben glede na demografske podatke, ki pravijo, da je danes vsaka 4. oseba stara 60 ali več let, 2050 pa bo vsak tretji človek starostnik. Zato se moramo na te spremembe družbe skupaj pripraviti že danes.

V projekt Starejši za starejše vključenih 77,5% vseh občanov starejših od 69 let

Podporno mrežo projekta Starejši za starejše v občini Brežice predstavlja 56 prostovoljk iz treh društev upokojencev - 10 prostovoljk  prihaja iz Društva upokojencev Bizeljsko, 13 prostovoljk iz Društva upokojencev Dobova Kapele in 33 prostovoljk iz Društva upokojencev Brežice, ki pokriva celotno preostalo območje občine Brežice. Prostovoljke so skupaj v preteklem letu opravile 2.485 obiskov, vključili 3.144 oseb od skupaj 4.057 oz. kar 77,5% vseh starejših od 69 let, ki bivajo na območju občine Brežice.

Starejši za starejše 120Starejši za starejše 13Starejši za starejše 19Starejši za starejše 18

Za delo, motivacijo in podporo skrbijo koordinatorke projekta znotraj posameznega društva, ki imajo v današnjem času, ko posamezniki najdemo vedno manj časa za sočloveka in socialna stiska trka na vrata številnih, zahtevno in odgovorno delo. Koordinatorka mreže prostovoljk so:  Tinka Vahčič pri DU Bizeljsko, Marija Radanovič pri DU Dobova Kapele in Ana Kalin pri DU Brežice. Na regijskem nivoju pa projekt koordinira Ida Križanec.

Na srečanju tudi donacija treh računalnikov za pomoč pri delu

Podjetje Savaprojekt, d.d., Krško, se je odločilo, da z donacijo treh računalnikov s pripadajočo programsko opremo pomaga društvom upokojencev pri izvajanju projekta Starejši za starejše.  Donacijo je predal predstavnik podjetja Urban Žigante s sodelavci – računalnike pa so prevzeli predsedniki društev upokojencev: predsednica Društva upokojencev Brežice Jožica Sušin, predsednik Društva upokojencev Bizeljsko Rok Kržan in predsednik Društva upokojencev Dobova Kapele Vjekoslav Bokor.

Starejši za starejše 121Starejši za starejše 124Starejši za starejše 126Starejši za starejše 127