Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.02.2017 / Župan

Predstavili projekt Priložnosti in izzivi mladih v Posavju

Deli na FBNatisni

Brežice, 1. februar – Na novinarski konferenci v Mestni hiši Brežice so predstavili izobraževalni in zaposlitveni projekt Priložnosti in izzivi mladih v Posavju župan občine Brežice Ivan Molan, direktorica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice Mateja Gerjevič ter vodja projekta Monika Gabrič. V dveh letih, kolikor projekt traja, bodo udeleženci projekta, mladi iskalci zaposlitve in brezposelni (do 29 let), deležni 300 ur brezplačnega izobraževanja ter praktičnega usposabljanja s področja turizma. Cilj projekta je mlade opremiti z znanjem in spretnostmi, ki bodo omogočile zaposlitev 18 udeležencev projekta.

Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, enota Mladinski center Brežice  je uspešno kandidiral na Javnem razpisu za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih za večjo zaposlenost 2016–2018 in bil med petimi izbranimi prijavitelji izmed 41 prijavljenih. Za izvedbo aktivnosti projekta  je prejel 178.211 evrov nepovratnih sredstev, ki jih zagotavljata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Več kot 20 udeležencev se je že vključilo v izobraževalne aktivnosti, mladi pa se lahko projektu pridružijo tudi med letom. V letih 2017 in 2018 bodo udeleženci na kar 12 delavnicah prejeli bogata praktična znanja usmerjena v turizem. Trenutno skupaj z Jezikovno Akademijo že spoznavajo italijanski jezik, s strokovnjaki zavoda Goodplace pa se udeleženci učijo napredne informacijske tehnologije.

Novinarska konferenca PiMP foto ZPTM Brežice 4Novinarska konferenca PiMP foto ZPTM Brežice 3

Župan Občine Brežice Ivan Molan je na novinarski konferenci dejal, da se občine srečujejo z močnim zmanjšanjem prihodkov, zato uprava brežiške občine skupaj z javnimi zavodi išče možnosti za dodatne vire, ki bi zagotovili razvoj za organizacije in posameznike. Projekt Priložnosti in izzivi mladih v Posavju je priložnost za mlade in tudi za podjetnike, da se vključijo v projekt in najdejo kakovostne kadre.

Novinarska konferenca PiMP foto ZPTM Brežice 6

Po besedah direktorice Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice Mateja Gerjevič predstavlja največji doprinos projekta za regijo 18 zaposlitev mladih, ustanovitev Mladinske zadruge, ki bo izvajala storitve turističnega servisa v lokalnem okolju ter sklad za mlade, kjer se bo zbiral potencialni presežek sredstev Mladinske zadruge.

Sodelavke vodja projekta PiMP Monika Gabrič, direktorica ZPTM Mateja Gerjevič in strokovna sodelavka PiMP Martina Zlobko foto ZPTM Brežice 8

Udeleženka projekta Sonja Zavišek pravi, da se je vključila v projekt zato, da bi nadgradila svoje znanje in ker si želi delati. Zanimajo jo specifična znanja v turizmu, ki je pomembna panoga v brežiški občini, k vključitvi v projekt jo je pritegnila praksa, saj meni, da mladim prav tega primanjkuje. PiMP ji predstavlja tudi priložnost, da se lahko predstavi delodajalcem.

Vodja projekta Monika Gabrič je predstavila 12 delavnic, ki so usmerjene v različna področja izobraževanja – primarno v turizem, podjetništvo, marketing, spletne medije, informacijske tehnologije, komuniciranje, oblikovanje... Partnerji projekta v lokalnem okolju so delodajalci, katerim željo predstaviti prednosti projekta in udeležence ter dodano vrednost, ki jo prinaša projekt v obliki praktičnih znanj.

 

O projektu so povedali:

 

 

PiMP

 

*****************************************************************************************************

pimp logo

 

PREDSTAVITEV PROJEKTA Priložnosti in izzivi mladih v Posavju – PiMP

 

S projektom Priložnosti in izzivi mladih v Posavju bo Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice na podlagi usposabljanja in kasneje zaposlovanja mladim do 29 let zagotovili dostop do ekonomske in socialne varnosti ter jim tako omogočili pogoje za lažje osamosvajanje, in pri tem sledil načelom trajnostnega razvoja in sodelovanja.  

Vključenim mladim bo projekt omogočil pridobivanje znanja ter socialnih veščin, ki bodo izboljšale zaposljivost ciljne skupine v mladinskih organizacijah in tudi izven, prispevali k spodbujanju in razvijanju podjetniškega razmišljanja med mladimi, omogočili možnosti neformalnega izobraževanja na področju mladinskega dela, turizma, ter povezali ciljno skupino z gospodarstvom iz lokalnega okolja.

Projekt PiMP je eden bolj zaželenih izobraževalnih in zaposlitvenih projektov za mlade v Posavju. Mladi (iskalci zaposlitve in brezposelni) v starosti do 29 let imajo v sklopu projekta možnost vključitve v kakovostne brezplačne izobraževalne delavnice, na trgu dela pa se bo tudi zaposlilo 18 mladih udeležencev.

Uspešni na razpisu

Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, enota Mladinski center Brežice,  je konec leta 2016 uspešno kandidiral na Javnem razpisu za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih za večjo zaposlenost 2016–2018. Na javni razpis je skupaj prispelo 41 prijav, 5 jih je bilo izbranih med regionalnimi projekti, med njimi tudi projekt Mladinskega centra Brežice.

Mladinski center Brežice bo z regionalnim projektom PiMP - Priložnosti in izzivi mladih v Posavju  v obdobju od 2016 do 2018 prejel 178.211 evrov nepovratnih sredstev. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Cilj projekta je znižanje brezposelnosti mladih, v okviru projekta pa se bo kjerkoli na trgu tudi zaposlilo 18 mladih vključenih v izobraževalne aktivnosti.

PiMP znanje in zaposlitev

Več kot 20 udeležencev se je že vključilo v izobraževalne aktivnosti, mladi pa se lahko projektu pridružijo tudi med letom. V letih 2017 in 2018 bodo udeleženci na kar 12 delavnicah prejeli bogata praktična znanja usmerjena v turizem. Trenutno skupaj z Jezikovno Akademijo že spoznavajo italijanski jezik, s strokovnjaki zavoda Goodplace pa se udeleženci učijo napredne informacijske tehnologije. Čakajo jih še delavnice nemškega jezika, komuniciranja in javnega nastopanja, spoznali bodo turistično podjetništvo in marketing v turizmu, digitalne komunikacijske strategije, poslovno komuniciranje, praktične delavnice turističnih storitev in izkustvenega marketinga, delavnica pridobivanja tujih gostov v turizmu, na delavnici grafičnega oblikovanja bodo urili veščine in po načelih Zelene sheme slovenskega turizma oblikovali strategijo trženja.

K izvedbi delavnic je izvajalec projekta povabil vse večje turistične organizacije, fakultete, »startup« podjetja, mlade podjetnike, organizatorje priznanih turistični prireditev, ljudi s prakso pri oblikovanju turističnih ponudb in z lastnimi izkušnjami iz turizma, podjetništva, spletnih medijev in komuniciranja. Mladi imajo tako na voljo širok in kakovosten nabor znanj, ki jih bodo lahko unovčili pri delodajalcih in/ali za lasten razvoj kompetenc.

PiMP povezuje

Projekt v Posavju povezuje tako mlade iskalce zaposlitve kot delodajalce ter prinaša dodano vrednost celotni regiji, saj stremi k razvoju strategije turizma in novih možnosti trženja ter promocije lokalne ponudbe. Slednjo bodo v ZPTM Brežice nadgradili z vzpostavitvijo mladinske zadruge, ki bo delovala kot turistični servis.

Pomemben doprinos projekta k poslovnim priložnostim so v okolju prepoznali tudi delodajalci. Izvajalec projekta je zadovoljen, ker sta se projektu pridružila že podjetje Terme Paradiso in Posavski muzej Brežice, zanimanje pa izkazujejo še v družbi Terme Čatež, v podjetju Domdesign – Lepota oblika in Gostilni pension Les. K skupnemu sodelovanju izvajalec prijazno vabi  tudi preostale delodajalce in verjame v uspešnost prihodnjega sodelovanja.

# # #

Več informacij o projektu PiMP na spletni strani www.mc-brezice.si/pimp

Kontaktni osebi:

Mateja Gerjevic, mag., direktorica ZPTM Brežice,

e-naslov:  

Monika Gabrič, vodja projekta PiMP,

e-naslov: