21.06.2017 / Sporočila za javnost
RAZPIS ZA OCENJEVANJE KRUHA v sklopu prireditve Dan kruha, vina in salam – Brežice moje mesto 2017
Deli na FBNatisniŽe 4. leto zapored se bo v okviru festivala Brežice moje mesto odvijalo tekmovanje v peki domačega kruha, ki bo del dogodka Dan kruha, vina in salam. Vsi posamezniki, ki bi se radi s svojim domačim kruhom udeležili ocenjevanja, vabljeni k sodelovanju. Dogodek poteka v soboto 24.6.2017, svoj kruh lahko ta dan oddate v času od 13. do 14. ure na grajskem dvorišču Gradu Brežice. Ocenjevanje letos poteka v dveh kategorijah (pšenični in črni-mešani kruh).
http://bmm.si/novice/item/166-sodeluj-na-tekmovanju-v-peki-kruha
Besedilo razpisa in prijavnica
1. VRSTE KRUHA: V tekmovanju lahko sodelujete z dvema vrstama kruha in sicer:
- pšenični kruh (A)
pšenični beli kruh (moka TIP 400, 500)
- črni - mešani kruh (B)
je iz mešanice pšenične, ržene, pirine, ječmenove, ovsene, ajdove, koruzne, prosene, sojine ali polnozrnate moke, konopljine moke, drobljenca ali kosmičev. Poimenuje se po vrsti moke.
2. KOLIČINA: Izdelek - kruh naj bo izdelan iz 1 kg moke in mora biti v obliki hlebca. Dostavi se lahko
za vsako vrsto en izdelek (A in/ali B)
3. DODATNE ZAHTEVE PRI IZDELAVI:
- Izdelek – kruh ne sme biti premazan z jajcem,
- Izdelek – kruh ne sme biti okrašen,
- Izdelek – kruh ne sme biti pečen v modelu, imeti mora obliko hlebca
4. ČAS IN KRAJ DOSTAVE: sobota, 24.6.2017 med 13. in 14. uro na grajskem dvorišču Gradu Brežice
5. OPREMA IZDELKA: obvezna je izpolnjena deklaracija iz katere bo razvidno:
- naziv in vrsta kruha
- ime in priimek ter naslov izdelovalca,
- sestavine
6. OCENJEVANJE: Kruhe bo ocenjevala strokovna komisija na podlagi Pravilnika o ocenjevanju kruha.
8. ČAS OCENJEVANJA: sobota, 24. 6. 2017, ob 16. uri
9. OCENA IZDELKA VSEBUJE:
- zunanji videz,
- vonj skorje in sredice,
- videz in lastnosti skorje in sredice,
- okus in topnost skorje in sredice.
10. NAGRADA: Nagrado prejme izdelek z najvišjim številom točk za kategorijo (A) – pšenični kruh in izdelek z najvišjim številom točk v kategoriji (B) – črni-mešani kruh.
Nagrade bodo podeljene isti dan na prireditvi Dan kruha vina in salam, v soboto, 24. 6. 2017, predvidoma okoli 20.30 na grajskem dvorišču Gradu Brežice.
11. PRIZNANJA: prejmejo izdelki, ki se na podlagi doseženih točk razvrstijo v kategorije:
- zlato priznanje od 45,0 – 50,0 točk
- srebrno priznanje od 40,0 – 44,9 točk
- bronasto priznanje od 30,0 – 39,9 točk
Podelitev priznanj za tekmovanje v peki kruha bo tradicionalno predvidoma v septembru v Mestni hiši Brežice. Vabilo na podelitev priznanj prejmejo udeleženci po pošti.
12. INFORMACIJE: Dodatne informacije: info@zptm.si, 05 90 837 94 (Julita Hribar)