Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

25.09.2017 / Projekti

Prvi dan pouka v novi šoli

Deli na FBNatisni

Cerklje ob Krki, 25. september – Učenci in malčki iz vrtca so skupaj s starši, učitelji in vzgojiteljicami v spremstvu ravnateljice dr. Stanke Preskar in župana občine Brežice Ivana Molana vstopili v nove prostore OŠ Cerklje ob Krki. Kot je zbranim v svojem nagovoru dejal župan Ivan Molan, je nova šola izjemna pridobitev zadnjega desetletja ne samo za kraj temveč za celotno občino.

Investicija v vrednosti 6,5 milijona evrov predstavlja izreden podvig za občino, saj je ta zaradi krčenja sredstev s strani države (nižja t.i. jedrska renta, krčenje sredstev za investicije – 23. člen  Zakona o financiranju občin, nižanje sredstev glavarine, ki predstavlja glavni vir proračunskih sredstev občine) morala sama zagotoviti celoten znesek  za novo šolo.

upan je vsem zaželel prijetno počutje v novi šoliZbrani ob prvenm dnevu v novi šoliRavnateljica OŠ Cerklje ob Krki

Občina je zaradi gospodarnega vodenja v preteklosti in s tem finančne stabilnosti imela možnost najeti kredit za predčasno dokončanje šole, ki je bilo sicer predvideno za obdobje treh proračunski let. S tem je za polovico šolskega leta prej omogočila selitev v nove prostore otrokom in zaposlenim.  Dela rekonstrukcije in gradnje so se začela januarja 2016, 25. septembra 2017 pa so učenci že sedli v klopi v novi šoli.

Poleg nove stavbe šole s prostorno telovadnico in vrtcem je bila popolnoma obnovljena najstarejša stavba, kjer je dobila prostore šolska knjižnica in vodstvo šole, sledi še oprema zobozdravstvene ambulante, kar pomeni, da bo šola odprta tudi za krajane.  Ob prvem dnevu pouka v novi šoli je župan tako učiteljem kot učencem zaželel prijetno počutje v novih prostorih z zaupanjem, da bodo zaposleni in starši s skupnimi močmi dosegli, da bodo otroci dosegli kakovostna znanja, primerljiva z ostalimi v Sloveniji in svetu.  

Najsodobnejša opremaNova šolska knjižnicaNova šolska kuhinjaolarjiSvetli prostori

Ravnateljica OŠ Cerklje ob Krki dr. Stanka Preskar se je zahvalila županu in občinskemu svetu, ki sta s predlogom in potrditvijo sklepa omogočila predčasni zaključek investicije in vselitev učencev ter otrok iz vrtca v novo šolo. Po besedah ravnateljice je šola opremljena z najsodobnejšimi učnimi pripomočki.

Po besedah župana je bila odločitev za rekonstrukcijo in gradnjo nove šole pogumna odločitev, ki sega več kot deset let v preteklost vse do statične preveritve starega objekta v 2004. Leta 2006 je bila dokončana idejna zasnova in ugotovljena potreba po odkupu dodatnih zemljišč, odkup je bil izveden v času od 2009 in 2011. Leta 2012 je Občinskega sveta Občine Brežice sprejel sklep o določitvi vrstnega reda investicij na področju vzgoje in izobraževanje s katerim je novo šolo v Cerkljah ob Krki postavil na prvo mesto. V 2014 je bil izveden javni arhitekturni natečaj, pričela se je izdela projektne dokumentacije, dela so stekla januarja 2016, 21. septembra 2017 pa je bilo pridobljeno uporabno dovoljenje.

Vstop v šoloVrtičkarji

Prireditev ob uradnem odprtju šole bo na občinski praznik, 28. oktobra. Prvi dan pouka v novi stavbi so na šoli obeležili s slovesnim dvigom zastav, šolski pevski zbor je dvig zastave spremljal s petjem državne in šolske himne.

Dviganje zastavPevski zbor OŠ Cerklje ob Krki