Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

26.10.2017 / Zanimivo

Sprejem pekovk in pekov pri županu

Deli na FBNatisni

Pod sloganom »Naj človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se speče.« je župan občine Brežice, Ivan Molan v torek, 24. 10. 2017, v Večnamenski dvorani Mladinskega centra Brežice gostil udeleženke in udeležence tekmovanja v peki kruha.

Župan se je z dogodkom zahvalim vsem, ki so s svojim izdelkom sodelovali v tekmovanju v peki kruha, posebej pa so bili izpostavljeni tisti, ki so tekmovali letos. Tem je podelil zahvale, bronasta, srebrna in zlata priznanja. Izpostavil je nujnost ohranjanja veščine peke domačega kruha in se zahvalil udeležencem za to, da s svojim kruhom sooblikujejo dogodek.

Tekmovanje v peki kruha poteka že štiri leta, v sklopu otvoritvenega dogodka festivala »Brežice, moje mesto«, pod imenom »Dan kruha, vina in salam«. Cilj dogodka je promocija lokalnih vin, obeh vinorodnih okolišev  in kulinarike, kjer glavno vlogo zavzemajo suhomesnati izdelki. K tem pa se odlično prileže kruh, pripravljen v domači kuhinji.

Tekmovanje je vedno na dan pred praznikom Dneva državnosti, to je 24. junija. V štirih letih se je tekmovanja v peki kruha udeležilo kar 76 pekovk in med temi tudi 7 pekov kruha. Kar 13 med temi je takšnih, ki so svoje izdelke oddali trikrat, od tega 4 na vsakem dogodku.

Že od podane pobude za tekmovanje v peki kruha s strani župana, g. Ivana Molana, se Občina in Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice trudita le-tega izpeljati kar se da na najvišjem možnem nivoju.  Za to poskrbi strokovna komisija, ki je vsako leto skrbno sestavljena. To zadnji leti v vlogi predsednika vodi znani pekovski mojster, g. Franci Planinc, ki pravi, da kruha ne naredi moka temveč roka.

S predstavitvijo najpogostejših napak pri pripravi raznovrstnih kruhov, podrobneje na primerih treh mešanih kruhov, je na prireditvi odgovarjal tudi na vprašanja udeležencev kako pripraviti kar se da najboljši domači kruh iz raznovrstnih mok.

Korak naprej k višji kakovosti tekmovanja je tudi Pravilnik, ki ga je komisija preizkusila že v letošnjem letu in bo uradno stopil v veljavo v naslednjem, po sprejemu na letnem zboru Društva kmetic Brežice. Predstavila ga je Mira Budič.

Novost, ki se obeta v naslednjem letu v tekmovanju pa je tudi razstava izdelkov za širšo javnost. Po izvedenem ocenjevanju bodo vsi izdelki razstavljeni in postavljeni na ogled širši javnosti, skozi voden ogled 24. junija 2018 ob 18. uri.

Tako si bo Občina tudi v prihodnje prizadevala k ozaveščanju širše javnosti o pomenu in vlogi kruha, ki je po zgodbi kar 60 let pri življenju v puščavi ohranjal svetega Pavla Puščavnika, zaveznika pekovk in pekov.

IMG 0005IMG 0009IMG 0010IMG 0012IMG 0018IMG 0020IMG 0025IMG 0040IMG 0041IMG 0042IMG 0044IMG 0048IMG 0051IMG 0053IMG 0057IMG 0059IMG 0061IMG 0063IMG 0066IMG 0068IMG 0070IMG 0072IMG 0075IMG 0077IMG 0078IMG 0080IMG 0081IMG 0082IMG 0084IMG 0086IMG 0088IMG 0115IMG 0123