Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

24.02.2018 / Projekti

Na 3. kmetijskem forumu o ukrepih za preprečevanje posledic podnebnih sprememb v kmetijstvu

Deli na FBNatisni

Brežice – Kmetijstvo predstavlja pomemben dejavnik razvoja občine Brežice in ker se občina zaveda negativnih posledic podnebnih sprememb, ki najbolj prizadenejo prav kmetijstvo, je v odziv na vse pogostejše elementarne nesreče na našem območju organizirala posvet - 3. kmetijski forum, na katerem so strokovnjaki predstavili možnosti prilagajanja in zaščite v kmetijstvu. Številna udeležba na posvetu je potrdila, da so bile teme 3. kmetijskega foruma aktualne in koristne.

V večnamenski dvorani Mladinskega centra Brežice je v uvodu zbrane najprej pozdravil predstavnik organizatorja, župan Občine Brežice Ivan Molan. Navzočim se je zahvalil za udeležbo in dejal, da bo občina tudi v prihodnje namenjala vso podporo kmetijstvu s pomočjo različnih ukrepov.

IMG 2673IMG 2667

Sledila so tri predavanja in sicer je najprej Roman Štabuc, specialist za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor predstavil  temo Proti točne bočne mreže in različni načini preprečevanja škode po pozebi v vinogradništvo ter ekonomski vidik uporabe. Poudaril je, da so vsi ukrepi zoper preprečevanje negativnih posledic podnebnih sprememb samo del zgodbe, saj je izrednega pomena, da pridelovalci natančno in pravočasno izvedejo vsa potrebna opravila v vinogradu. Kot je dejal, je odpornost trt v 95% odvisna od koreninskega sistema, pri tem pa ima prvo mesto ustrezno gospodarjenje  s tlemi.

IMG 2708IMG 2678IMG 2679IMG 2682

Andreja Brence, svetovalka za sadjarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto je predstavila Izgradnjo namakalnih sistemov kot učinkovit način preprečevanja škode zaradi suše in pozebe, pri čemer predstavlja akumulacijsko jezero ob HE Brežice velik vodni potencial, poleg namakanja v kmetijstvu pa je mogoče koristiti tudi druge ukrepe od krepitve rastlin do zakasnitve cvetenja.

IMG 2718

Aleš Germovšek iz Inštituta za preučevanja in raziskave v kmetijstvu pa je zbranim predstavil            Uporabo sodobnih informacijskih tehnologij v vinogradništvu-praktične izkušnje na primeru vinogradniškega posestva Sremič, ki z dostopnostjo do brezplačnih podatkov meteoroloških postaja Vrhulje in Sremič uporabnikom (vinogradnikom) olajša načrtovati učinkovito in pravočasno zaščito vinske trte.

IMG 2736IMG 2760IMG 2755IMG 2768

Po predavanjih so predavatelji odgovarjali na vprašanja udeležencev, zaključek srečanja je bil družaben in namenjen izmenjavi izkušenj ter pridobivanju dodatnih informacij v osebnem pogovoru s predavatelji.

Ob tej priložnosti je bil izdan tudi bilten 3. kmetijskega foruma, ki poleg predstavitve kmetijstva v občini Brežice, finančnih spodbud občine na področju kmetijstva in emementarnih nesreč obsega tudi predstavitve vseh treh predavateljev.